Děti a mobily ve škole

16. listopad 2004
Vaše téma

Škola nemůže z právnického ani psychologického hlediska zakázat dítěti, aby si na školu v přírodě vzalo mobil. To je odpověď na dotaz naší posluchačky. Takové téma si rozhodně zaslouží větší pozornost. Obrátili jsme se proto na dětského psychologa Václava Mertina a zeptali mimo jiné i na to, zda rodiče koupí mobilu nezískávají nad dítětem větší kontrolu a spíše ho neomezují.

Mertin: Každá rodina má své důvody pro koupení mobilního telefonu. Někde to může být proto, aby se dítě trochu předvedlo, necítilo mezi ostatními odstrčené, někde chtějí mít přehled, kde se potomek pohybuje. Někteří chodí už od první třídy do kroužků, vracejí se večer a rodiče potřebují mít s nimi operativní kontakt.

Podle Václava Mertina mobil v dnešní době už nepatří jen do života dospělých, ale i do života dětí.

Mertin: Pokud nosí mobil do školy, tak je to ještě jiný problém. Tam platí přece jenom jiná pravidla a tam se nadá nic dělat. Škola nemůže mobily zakázat, ale může stanovit, že se nesmí při hodinách používat. To je naprosto legitimní.

Když se na problematiku mobilů dívá jen o něco starší člověk, který dostal telefon třeba v patnácti, dvaceti nebo si ho sám poprvé koupil ve 45 letech, je pro něj asi divné, že už osmileté dítě nosí mobil a navíc s ním pracuje lépe než on.

Mertin: Věci jdou kupředu a to, co bylo před 10 roky neobvyklé, dnes je běžnou věcí. Určitě bychom našli řadu věcí, kde starší generace jenom kroutila očima a nám to ani nepřijde, prostě to patří k životu. Domnívám se, že už od první třídy, nedoporučuji to ale, vlastnictví mobilu mne nepřekvapuje.

Posluchač: Moje devítiletá dcerka si hodně pod stromeček přeje mobil, mají už ho holky ve škole. Je to v tomto věku vhodné?

A my samozřejmě odpovíme. Václav Mertin si myslí, že pro dítě v předškolním věku je mobil zbytečný. Ale.

Mertin: Jakmile se dítě osamostatní, jde samo do školy a ze školy, do kroužku, na oběd, tak může vzniknout reálný důvod, proč mobil koupit. Faktem je, že děti pomocí mobilu se předvádějí a získávají určitou pozici, ale z toho bych velkou záležitost nedělal.

Takže, pokud váháte, zda koupit svému školu povinnému dítěti k Vánocům mobil, už máte jasno, pokrok prostě nikdo nezastaví. Nemluvě o tom, že když bude mít dítě problémy nebo bude v nebezpečí, může kdykoli zavolat.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu