Dana Němcová

25. leden 2010

Vystudovala filozofii a psychologii, a přesto se po podpisu Charty 77 musela živit jako uklízečka a domovnice. Toho, že se otevřeně postavila totalitnímu režimu, však Dana Němcová, mimo jiné současná předsedkyně správní rady Výboru dobré vůle Olgy Havlové, nikdy nezalitovala: "Šlo o stanovisko, z něhož jsem zkrátka neměla kam uhnout." V úterý 26. ledna bude hostem lékař Milan Kvapil.

Na byt v Ječné ulici, jehož dveře ještě v dobách normalizace otevřela Dana Němcová, členka Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, dokořán každému, kdo chtěl vstoupit, dodnes vzpomíná mnoho lidí. Kolik přibližně bylo těch, jimž Dana Němcová se svou rodinou před mnoha lety pomohla, dnes neví: "Nejsem dobrý počtář. Jen mě občas překvapí, když se ke mně hlásí někdo se slovy: Vždyť já jsem u vás býval tak často..."

Právě byt v Ječné ulici je často označován za "nejdůležitější byt v normalizačním Československu". Výstavy, přednášky, koncerty - to vše se mezi jeho zdmi pravidelně odehrávalo. A co na podobné aktivity říkali sousedé Dany Němcové?

"Byli nesmírně tolerantní," vzpomíná. "Například když si StB umanula, že chce dělat domovní prohlídku i ve sklepě, tvrdila jsem, že od něj nemám klíče. Poslali mě tedy, abych se zeptala po domě, kdo klíče má. Když lidé viděli mezi dveřmi mě a StB, nikdo v celém domě najednou klíče od sklepa neměl."

Dana Němcová však na aktivitu ve veřejné oblasti nerezignovala ani po roce 1989. V současnosti je například předsedkyní správní rady Výboru dobré vůle Olgy Havlové. Na co může být - podle jejího mínění - výbor po dvaceti letech svého působení pyšný? "Na všechno své konání. To se rozprostírá od pomoci konkrétním lidem, kteří žijí v nepříznivých podmínkách, po koncepční záležitosti, které se snaží Výbor dobré vůle ovlivnit ve prospěch těchto skupin."

A právě v souvislosti s Výborem dobré vůle se Dana Němcová zmínila i o blížícím se odhalení pamětní desky Olgy Havlové. Hanku Shánělovou a posluchače však zajímalo například i to, jak Dana Němcová hodnotí motivace představitelů současného politického systému v Česku nebo jaký je její postoj k současným, nově vzniklým levicovým skupinám.

Záznam celého rozhovoru s Danou Němcovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.