Cokoliv Jurečka udělá pro zemědělce, zároveň dělá pro Babiše? Takové zkratky mne unavují, namítá ministr

Novela zákona o spotřební dani prodlužuje podporu biopaliv do roku 2020, zároveň zpřísňuje povinnost přimíchávat biosložky do běžného benzínu a nafty. Právě biosložky do pohonných hmot vyrábí tři továrny Andreje Babiše. A protože novelu předkládá ministr zemědělství Marian Jurečka, tak v souvislosti s tím čelí kritice, že pomáhá Babišovým firmám.

„Když vám denně chodí desítky mailů, kde z vás lidi dělají darebáka a zloděje, a vy víte, že realita je někde jinde, tak máte někdy sto chutí s tím seknout, ale toto bohužel s sebou politika nese,“ říká Marian Jurečka.

Připomíná také, že zákon předložil poslanecké sněmovně, neboť mu to uložila vláda, a to bez ohledu na to, zda je na ministerstvu financí Andrej Babiš, nebo nikoliv. „V roce 2010 se Česko jako členský stát EU zavázalo k některým závazkům, to znamená, že v roce 2020 budeme mít 10 % obnovitelných biopaliv v dopravě a snížíme emise skleníkových plynů o 6 %,“ podotýká.

Čtěte také

Pokud by novela zákona neprošla, tak podle něj hrozí sankce z EU. Proč by ale měl Brusel pokutovat v situaci, kdy zvažuje, že ustoupí od podpory biopaliv první generace? „Jako ministr, který jezdí na jednání do Bruselu, jsem za rok a půl neslyšel žádnou diskuzi o tom, že by Evropská komise ustupovala od podpory biopaliv,“ argumentuje.


Pokud Andrej Babiš řekne na vládě, že je ve střetu zájmů a že se zdržuje, tak ať to řekne i v poslanecké sněmovně. To, co předvedl za tento týden, je z mého pohledu madiální a populistická póza

Podotýká také, že všechny státy Evropské unie na úrovni minimálně 5 % plní závazek v rámci biopaliv a směřují k roku 2020.

Neprosazuje vláda zákon je proto, že z něj mohou mít peníze firmy Andreje Babiše? A proč na Státním pozemkovém úřadě nově dohlíží na církevní restituce bývalý šéf pohraničníků? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio