Čokoláda nemá jen jednu chuť. Může připomínat ovoce i uzené maso, říkají majitelé čokoládovny Lidka
16. červen 2020
Manželé Lada a Pavel Bartošovi v roce 2016 založili v Kutné Hoře muzeum čokolády. Po dvou letech v něm začali čokoládu sami vyrábět. „Necháváme si posílat vzorky kakaových bobů z celého světa a potom s nimi experimentujeme. Například do mléčné čokolády jsou nejlepší ty z Belize,“ tvrdí. „Kakaové boby jsou jako víno nebo káva. Jakmile rostou v jiné půdě a okolním klimatu, má to výrazný vliv na jejich chuť. Výroba čokolády je opravdu alchymie,“ říká Pavel Bartoš.
Správně by se čokoláda měla nechat rozpustit v ústech. Kousáním se připravíte o většinu chutí, radí Lada Bartošová
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Babička odkázala vnukovi dům v Praze. Stát závěť našel až 16 let po úmrtí a odmítá muže odškodnit
-
Rakušan lepí stará přátelství, tlačí euro a varuje před Putinem. Vážně by chtěl být premiérem?
-
S čím přicházejí noví kandidáti na ústavní soudce? Pročetli jsme jejich neveřejné motivační dopisy
-
‚Neberte ho a nedávejte ho svému dítěti.‘ Trump varoval těhotné ženy před paracetamolem