Čokoláda nemá jen jednu chuť. Může připomínat ovoce i uzené maso, říkají majitelé čokoládovny Lidka
Manželé Lada a Pavel Bartošovi v roce 2016 založili v Kutné Hoře muzeum čokolády. Po dvou letech v něm začali čokoládu sami vyrábět. „Necháváme si posílat vzorky kakaových bobů z celého světa a potom s nimi experimentujeme. Například do mléčné čokolády jsou nejlepší ty z Belize,“ tvrdí. „Kakaové boby jsou jako víno nebo káva. Jakmile rostou v jiné půdě a okolním klimatu, má to výrazný vliv na jejich chuť. Výroba čokolády je opravdu alchymie,“ říká Pavel Bartoš.
Správně by se čokoláda měla nechat rozpustit v ústech. Kousáním se připravíte o většinu chutí, radí Lada Bartošová
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
12 a 13 let vězení. Ženy z kutnohorské sekty jsou vinné z vraždy léčitele Šiffera, rozhodl soud
-
Útočník střílel ve škole v rakouském Štýrském Hradci. Obětí je celkem devět
-
Británie uvalí sankce na dva izraelské ministry. Nemohou do země a mají zmrazena aktiva
-
Chceme do 14 dnů vědět, jak se kauza s bitcoiny odehrála. ODS to musí vysvětlit všem, volá Farský