Čokoláda nemá jen jednu chuť. Může připomínat ovoce i uzené maso, říkají majitelé čokoládovny Lidka
Manželé Lada a Pavel Bartošovi v roce 2016 založili v Kutné Hoře muzeum čokolády. Po dvou letech v něm začali čokoládu sami vyrábět. „Necháváme si posílat vzorky kakaových bobů z celého světa a potom s nimi experimentujeme. Například do mléčné čokolády jsou nejlepší ty z Belize,“ tvrdí. „Kakaové boby jsou jako víno nebo káva. Jakmile rostou v jiné půdě a okolním klimatu, má to výrazný vliv na jejich chuť. Výroba čokolády je opravdu alchymie,“ říká Pavel Bartoš.
Související
-
Jak se vyrábí ta nejlepší čokoláda? Reportérka Radiožurnálu se podívala pod ruku rakouské cukrářce
Jak se vyrábí tradiční vánoční čokoládové figurky nebo třeba pralinky? Ty nejlepší jedině ručně! Alespoň se na tom shoduje rodina Craigherova z rakouských Korutan.
-
Žádné zabalené kostky cukru. Pavel Maurer radí, jak vybrat správnou čokoládu
Co všechno vlastně čokoláda obsahuje a na co se při výběru kvalitní tabulky zaměřit?
-
Pralinky z máty, kečupu nebo ořechu! I takové pochoutky...
Vzpomínáte si na film Čokoláda, romantický příběh s Juliette Binocheovou? Kdybyste chtěli ochutnat nějaké opravdu neobyčejné sladké dobroty a pralinky, doporučujeme...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.