Čokoláda nemá jen jednu chuť. Může připomínat ovoce i uzené maso, říkají majitelé čokoládovny Lidka
Manželé Lada a Pavel Bartošovi v roce 2016 založili v Kutné Hoře muzeum čokolády. Po dvou letech v něm začali čokoládu sami vyrábět. „Necháváme si posílat vzorky kakaových bobů z celého světa a potom s nimi experimentujeme. Například do mléčné čokolády jsou nejlepší ty z Belize,“ tvrdí. „Kakaové boby jsou jako víno nebo káva. Jakmile rostou v jiné půdě a okolním klimatu, má to výrazný vliv na jejich chuť. Výroba čokolády je opravdu alchymie,“ říká Pavel Bartoš.
Správně by se čokoláda měla nechat rozpustit v ústech. Kousáním se připravíte o většinu chutí, radí Lada Bartošová
Související
-
Jak se vyrábí ta nejlepší čokoláda? Reportérka Radiožurnálu se podívala pod ruku rakouské cukrářce
Jak se vyrábí tradiční vánoční čokoládové figurky nebo třeba pralinky? Ty nejlepší jedině ručně! Alespoň se na tom shoduje rodina Craigherova z rakouských Korutan.
-
Žádné zabalené kostky cukru. Pavel Maurer radí, jak vybrat správnou čokoládu
Co všechno vlastně čokoláda obsahuje a na co se při výběru kvalitní tabulky zaměřit?
-
Pralinky z máty, kečupu nebo ořechu! I takové pochoutky...
Vzpomínáte si na film Čokoláda, romantický příběh s Juliette Binocheovou? Kdybyste chtěli ochutnat nějaké opravdu neobyčejné sladké dobroty a pralinky, doporučujeme...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Nutné zlo.‘ Česko musí zavést kontrolu lobbování, peníze na dodržování zákona ale Stanjura nedá
-
Jakuza chce ukončit válku gangů. Organizovaný zločin už Japonce neláká, vzniká ale nový typ podvodů
-
V nízkoprahovém zařízení mi zajistili doučování i logopedickou péči, říká 17letý Milan
-
Marek: Každý politik by už měl mít na stole ekonomický plán, aby se po volbách neztrácel čas