Jak se vyrábí ta nejlepší čokoláda? Reportérka Radiožurnálu se podívala pod ruku rakouské cukrářce

Největší audioportál na českém internetu

Reportérka Radiožurnálu zjišťovala, jak se vyrábí čokoláda | Foto: Mária Pfeiferová, Český rozhlas

Zápisník Márie Pfeiferové

Jak se vyrábí tradiční vánoční čokoládové figurky nebo třeba pralinky? Ty nejlepší jedině ručně! Alespoň se na tom shoduje rodina Craigherova z rakouských Korutan. V malé továrně na čokoládu vyrábí pralinky, tabulky čokolády i vánoční figurky.

Manželé Barbara a Dieter Craigherovi jsou už čtvrtou generací, která se v malém městečku Friesach zabývá výrobou cukrovinek. Jsou ale první, kdo si vyrábí vlastní čokoládu.

„Naše rodina se cukrařině věnuje od roku 1914. S manželem máme dvě děti, dvojčata Hannu a Dominikuse, kteří naše podnikání pomalu přebírají. Dcera se věnuje obchodu a syn je cukrář a praxi získával v Německu a v Belgii.“

Kromě klasických pralinek a tabulek čokolády je teď o Vánocích sortiment rozšířený o čokoládové figurky i marcipánové Ježíšky.

Čtěte také

„U nás je všechno ruční práce. Nemáme žádné stroje, jediný stroj, který vidíte, udržuje čokoládu tekutou. Každý bonbon plníme ručně, každou figurku vezme někdo z nás do ruky. Nepoužíváme žádné konzervanty a využíváme regionálních produktů. Med máme od včelaře z Friesachu a dýňová semínka nakupujeme v sousední vesnici. To, co tady dneska vyrobíme, v pondělí můžeme prodávat.“

Jak se vyrábí čokoláda?

Kromě toho, že čokoládové droboty sami vyrábějí, vybudovali Craigherova v městečku Friesach vedle cukrárny a výrobny také expozici o historii čokolády. Lidé tu tedy můžou výrobu čokoládových dobrot sledovat v přímém přenosu. 

Součástí je i expozice o výrobě čokolády

„Nápad rozšířit výrobu dortů o výrobky z čokolády měl manžel,“  vysvětluje Barbara. „Chtěl přinést do městečka další zajímavost a měl nápad postavit vedle výrobny sladkostí expozici o historii výroby čokolády a o její cestě na evropský kontinent. Můj muž dostal nápad, rozhodl a zbytek rodiny vymyslel, jak to všechno uskutečnit.“

Součástí expozice jsou filmy, ochutnávka kakaových bobů i kakaové masy a také možnost sledovat práci cukrářů. Návštěvníci sledují výrobu za sklem, já dostávám výjimku a můžu se dívat cukrářce přímo pod ruce. Zrovna plní pralinky meruňkovou náplní a dává pozor, aby v nich nezůstaly vzduchové bubliny.

autor: Mária Pfeiferová

Související