Žádné zabalené kostky cukru. Pavel Maurer radí, jak vybrat správnou čokoládu

31. srpen 2019
Glosa Pavla Maurera

Tabulka s příměsí chilli, máty nebo se zrnky mořské soli – pro milovníky čokolády určitě nejsou tyto trochu netradiční přísady žádnou novinkou. I největší čokoládové odborníky by ale mohla překvapit zadní strana obalů, kde výrobci malým písmem prozradí, co všechno oblíbená sladkost obsahuje.

Přiznám se vám bez mučení, že miluji čokoládu. Tedy hlavně černou, tu nejčernější, tvrdou a hořkou. Občas trochu ujedu i na čokoládě, která má nějaká další dochucení, třeba pomerančovou kůru, chilli papričky, pepř a sůl a tak dále. Ale nejvíc ze všeho dávám přednost té čisté, hořké.

Čtěte také

Vím, že je to legální droga, podle některých výzkumů stejně návyková jako heroin nebo alkohol. Jenže čokoláda je prozatím ta droga, kterou zákon nepronásleduje. I když jsou popsány případy závisláků, kteří vymlátili výkladní skříň v cukrárně, protože neovládli svůj chtíč po čokoládě! Prostě si neuměli říci ne.

 Já jsem v tomhle zatím neškodný konzument, ale když to na mne čokoládově přijde, také se nedělím a prožívám velká traumata, pokud ve špajzce nenajdu žádnou táfličku. Moje manželka je totiž také milovníkem čokolády většinou je rychlejší a na mne pak už zbývá jen silná vůle překonat neodolatelný čokoládový absťák.

Jediné, co mne drží nad vodou v takové krizi, je četba prázdných obalů od čokolády. Nedávno jsem si přečetl na jedné slavné švýcarské značce tyto ingredience: cukr, kakaová hmota, mandle, kakaové máslo, hydratované mléko, soja, zahušťovadlo a dalších asi 10 ingrediencí.

Vedle této standardní, chutné a světově proslulé značky, jsem si přečetl seznam surovin na obale podobné čokolády, ovšem s označením bio: kakaová hmota, cukr, kakaové máslo a pak pouze další tři ingredience oproti předešlým asi šestnácti.

Čtěte také

Moje zpráva k vám je jasná: Když je ve složení ingrediencí na prvním místě uvedený cukr, znamená to, že ho tam je nejvíc ze všeho! Dále pak je pořadí ingrediencí podle zákona jmenováno chronologicky podle velikosti obsahu. No a čím jich je tam uvedeno více, tím hůř!

A čím méně rozumíte odborných termínům, tím, se mějte více na pozoru. To, že čokoláda plná cukru vám chutná, to je logické, ale špatné. Naše chutě jsou na cukrech od malička, bohužel, závislé. Pokud máte, stejně jako já, slabost na čokoládu, přečtěte si, prosím, obal, a když tam bude víc cukru než kakaového másla, raději pátrejte po jiné značce.

Když toužíte jen po cukru, tak si kupte pytlík rafinovaného a můžete se zvolna sebezničovat. Ovšem, když máte rádi kvalitní čokoládu, zjistěte si, třebas i s lupou, kde je víc těch surovin, které s ní přímo souvisí. Chtěli jste přece čokoládu a ne zabalené kostky cukru?

 

autor: Pavel Maurer
Spustit audio