Co je to lišej, jak vzniká a jak se léčí

31. srpen 2001
Zdraví

Kožní problémy mohou vzniknout velice rychle. Což by asi potvrdil mnohý z vás. Dnes si ale nepovídáme o kožních chorobách, způsobených třeba intenzivním opalováním. Těch sice v posledních letech přibývá, ale tentokrát jsme se ptali na jiné onemocnění. Co je to vlastně lišej?

Na otázky Radiožurnálu odpovídal přednosta Kožní kliniky pražské Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech Petr Arenberger.

Co je to vlastně lišej? Vím že se říká že dítě má lišej, u člověka se objevuje také. Jaké jsou příčiny vzniku?

Lišej není vlastně klasická dermatologická jednotka, pod tím pojmem, jak ho veřejnost používá. Je to v podstatě laický výraz pro různé kožní změny, které mohou relativně rychle na obličeji, nebo kdekoliv na kůži vzniknout.

Může se jednat například o ekzém, o mykózu, může se jednat o jakékoliv kožní onemocnění. My známe jednu jednotku, ale to je nozologická jednotka a jmenuje se lýchen plánus, ale ta s tím lišejem v těch běžných představách má společný pouze ten latinský název a jinak nic.

Zůstaneme-li u toho lišeje, jak se projevuje?

Je to vlastně vzniklé, většinou svědící, nebo mírně svědící ložisko kdekoliv na těle, které je začervenalé, může mít na svém povrchu šupinky, nebo vznik pupínků a tak podobně.

Logo

Jak se léčí?

To je právě ta otázka, že my musíme nejdříve stanovit diagnózu a musíme zjistit, zda se jedná třeba o ten ekzém, nebo o tu mykózu, či plíseň, nebo i jinou formu onemocnění a teprve, když zjistíme diagnózu, pak nasadíme vhodnou léčbu. Většinou se jedná o jednoduché záležitosti, takže vystačíme většinou se zevní léčbou.

Dá se úplně vyléčit?

Zase to záleží na té vyvolávající příčině a na původu toho onemocnění, ale většinou ano.

Sehrává v tom nějakou roli i osobní hygiena člověka?

Jedna z těch příčin může být vyvolaná např. tím, že se jedná o dráždění, iritaci té kůže nějakými chemickými látkami, nebo podobně. Např.íklad když jsme v nějakém prostředí, kde jsou dráždivější látky, nebo se umažeme od nějakých dehtů a tak. Je třeba nastolit zvýšenou hygienu a to znamená očistit včas tu kůži nějakým šetrným prostředkem, aby k nějakému tomu podráždění k té iritační dermatitidě nedošlo.

autoři: jkr , svp
Spustit audio

Více z pořadu