Migréna, příčiny a léčení

25. duben 2005
Zdraví

Jen ti, kteří prožili na vlastní kůži migrénu vědí, jak je toto onemocnění bolestivé a velice nepříjemné. Jak nám řekla doktorka Eva Medová z Neurologické kliniky Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech, jde o chronické onemocnění centrálního nervového systému, které je charakterizováno opakovanými atakami bolesti, typické lokalizace a charakteru.

Medová: Většinou se jedná o místa na půlce hlavy, za očním bulbem a bolest je pulsující, vrtavá, ostrá, zhoršuje se fyzickou námahou a zátěží, pacient přitom vnímá ještě řadu nepříjemných příznaků.

Kolik asi procent je takto postiženo, převažují muži či ženy?

Medová: Migréna je typickým onemocněním žen, mluví se o 20 procentech pacientek a asi 8 procent mužů trpí touto nemocí.

Mladé lidi bývají postiženi také?

Medová: Jedná se o geneticky dané onemocnění, začíná od mládí a častý pacient má 20 až 30 roků. Začátek může být i v dětství, popisovány jsou případy kolem 4 let věku, vrchol je kolem čtyřicítky a pak už prevelence migrény pomalu klesá. U žen po přechodu dochází často ke zlepšení stavu.

Jak se migréna léčí, jsou nové metody?

Medová: Doporučujeme dobrou životosprávu a životní styl pacienta. Snažíme se vypozorovat provokační momenty, které vedou ke vzniku migrénozních záchvatů. Nejčastěji tady působí alkohol, hlavně červené víno, stres, zkoušky, rychlé rozčilení, mohou to být i pozitivní emoce.

Dá se migréna úplně vyléčit?

Medová: Je geneticky daná, proto se vyléčit nedá, jestliže má člověk predispozici pro migrénu s takzvaným migrénozním terénem, tak bohužel se jí nezbaví. Pokud se podaří vyvarovat provokačních momentů a udržovat správnou životosprávu, tak frekvence migrén nebývá příliš velká. Někdy se to nepovede a je potřeba zasáhnout pomocí medikamentů.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu