Chytrá karanténa? Většina segmentů už funguje, teď řešíme elektronické procesy, popisuje náměstek Prymula

Na jižní Moravě začalo testování chytré karantény. Právě jejím zavedením vláda podmiňuje zmírnění plošných opatření proti šíření nového koronaviru. „Chytrou karanténu teď testujeme, řešíme jednotlivé segmenty. Spuštěny ještě nebyly elektronické procesy mapování pohybu daného člověka,“ říká pro Dvacet minut Radiožurnálu Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví a šéf týmu COVID-19.

Čtěte také

V pondělí 30. března spustila vláda testování systému chytré karantény na jižní Moravě. Po Velikonocích ji plánuje spustit na celém území Česka.   Projekt chytré karantény tvoří série provázaných opatření, jejichž cílem bude co nejdříve identifikovat kontakty nakaženého, izolovat je a pokud možno otestovat na koronavirus.

Díky elektronickému systému chytré karantény vznikne neadresná mapa. Ta bude podle náměstka Prymuly později doplněna konkrétním adresným rozhovorem. „V rámci elektronického segmentu chytré karantény jsme zvolili polovičatý model, abychom neinterferovali s přesvědčením některých lidí, že je někdo chce špiclovat,“ vysvětluje Prymula. 

„Data pro mapu se budou ničit za nějakých šest hodin, poté už nebudou k dispozici,“ dodává.

Po spuštění chytré karantény budou postihy za její porušení přísnější.
Roman Prymula

Rozšířenější verzi elektronického sledování nakažených podle něj zatím není ve hře. „Pokud nám budou unikat nakažení, je možné, že to navrhneme, zatím ale vyzkoušíme systém, který už byl přijat,“ dodává. 

Platí stále, že se systém chytré karantény rozšíří na celou republiku už po Velikonocích? Mění se definice rizikových kontaktů? A která plošná omezení bude po zavedení chytré karantény možné zrušit? Poslechněte si celý rozhovor s Romanem Prymulou.

autoři: Tomáš Pancíř , als
Spustit audio

Související