Chtěli jsme dostat únikové hry z uzavřených místností, říkají autoři únikovky Čertova mřížka

Martin Šedivý a Adam Plháček mají na kontě jedno velké prvenství. Jako první lidé v Česku dostali únikovou hru z místnosti ven do přírody. „Bylo to před čtyřmi lety, kdy jsme přemluvili kastelána na Křivoklátu, aby nám pronajal kobku, kde byl vězněný alchymista Edward Kelley,“ vzpomínají v rozhovoru s Lucií Výbornou. 

Jejich nejnovější úniková hra s názvem Čertova mřížka zavede účastníky na jedno z nejkrásnějších míst v Čechách – na hrad Trosky. Průvodce, který je hrou provede, je přitom nezvyklý. Jde totiž o robota. Jmenuje se Čenda, vypadá jako malý, bílý kvádr, ve tmě mu světélkují oči… a občas se mu chce tančit.

„Hru jsme navázali na legendu o tom, že v podzemí hradu žijí čerti. Robot Čenda je přitom jediný, kdo je imunní vůči pekelným silám,“ upozorňují s úsměvem autoři originální únikové hry. 

„Naše hra je především pro dospělé, děti ale určitě mohou jít taky. Často mají víc nápadů než dospělí, jsou totiž kreativní a nezatížené předsudky,“ shrnují.

Jak si hru Čertova mřížka zahrát?

Čendu a také krátký úvod do hry dostanete na informačním centru pod hradem Trosky. „Pak už Čendu jen spustíte přiložením na pentagram – a můžete začít,“ říká Martin Šedivý.

Únikové hry vycházejí z těch počítačových

Únikové hry jsou fenoménem posledních několika let. „Vůbec první se uskutečnila v roce 2007 v Japonsku, postupně se pak únikové hry začaly rozšiřovat. My dva jsme s nimi začali v roce 2014 na Křivoklátě. Chtěli jsme lidi dostat z místnosti ven, aby se podívali na různá místa.“

„Únikové hry vnímáme jako rozšíření počítačových her do reality. To, co lidé znají z her, si mohou zahrát v reálu,“ dodává programátor Adam Plháček. „Navíc se dostanou na zajímavé místo a setkávají se spolu osobně.“

Lucie Výborná s hostem na hradu Trosky
autoři: Lucie Výborná , als

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.