Českým lékařům se povedla unikátní transplantace. Jejich nepřítelem však zůstává čas

8. březen 2015

Českým lékařům se povedla unikátní operace. Jiří Malý a Robert Lischke zvládli vůbec druhou transplantaci plic a srdce během jednoho zákroku, který trval mnoho hodin. Na nervozitu však podle zmíněných lékařů nezbyl čas, jak vysvětlili v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

„Byl to speciální výkon, proto jsme byli nervózní, ale když vstoupíte na operační sál, napětí z vás opadne,“ přibližují Jiří Malý a Robert Lischke, lékaři z IKEM a Fakultní nemocnice v Motole. Jejich soustřední bylo však tak velké, že na nervozitu nakonec nebyl čas. Stejně tak se nakonec obešli bez improvizace, byť při některých operacích bývá nutná. „Byla to úleva,“ hodnotí první hodiny po operaci, kdy se pacient probudil.

První transplantaci dvou orgánů provedl v Česku kardiochirurg Jan Pirk se svým rakouským kolegou před sedmi lety. Tehdy operovali ženu, která je dnes poměrně fyzicky zdatná a zvládá například i závody na běžkách, což je prý zásluha především Jana Pirka, který se své pacienty snaží motivovat k pohybu.

Oba lékaři se shodli na tom, že transplantační program bude třeba zintenzivnit takovým způsobem, aby došlo alespoň k jedné transplantaci ročně. A jak prozrazují, už následující týden se sejdou s dalším možným pacientem, který zatím zůstává na čekací listině. „Doufáme, že ho budeme brzy operovat,“ tvrdí a současně připouštějí, že v tomto případě je čas jejich nepřítelem.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio