Český rozhlas se zapojil do projektu Amazon Alexa. Hlasovému ovládání patří budoucnost, věří vývojáři

26. březen 2018

Český rozhlas je první tuzemské médium, které vstoupilo do celosvětového projektu Amazon Alexa. Prodeje hlasem ovládaných „chytrých reproduktorů“ prudce rostou. V Německu se jich prodaly už 2 miliony kusů a ještě mnohem rychleji roste trh v anglicky mluvících zemích. České povely sice Alexa zatím neovládá, ale až je umět bude, je Radiožurnál připraven.

Alexa od Amazonu je černý válec o velikosti zhruba 20 centimetrů. Úkoluje ho Adam Javůrek.

Čtěte také

„Zatím je to pro nás hlavně příprava na budoucnost, protože dokud Alexa neumí česky, je to velmi minoritní věc,“ říká jeden ze dvou vývojářů Českého rozhlasu, kteří připravili data k tomu, aby se Alexa mohla každou hodinu dostat k našim zprávám.

Bere si je buď v angličtině z vysílání Radio Prague, nebo v češtině z Radiožurnálu.

Tyto chytré reproduktory se prodávají ve větším množství, než se v počátku prodávaly chytré telefony. Bude to takový radiopřijímač velmi blízké budoucnosti,“ vysvětluje Adam Javůrek.

Bude zájem o češtinu?

Protože je rozhlas první tuzemské medium, které do projektu vstoupilo, není zatím jasné, jak velký zájem o specifický český obsah bude – jestli ho budou vyžadovat cizinci žijící u nás, nebo naopak spíše Češi v zahraničí.

Čtěte také

Až časem se také ukáže zájem předpokládaných několika stovek tuzemských fandů, kteří už Alexu mají a používají ji.

Hlasový asistent Cortana

Stejné přizpůsobení prostředí jako pro Alexu by teď chtěli vývojáři Českého rozhlasu připravit pro konkurenční platformu Google Home.

Pokud data ukážou, že o zprávy v češtině je zájem, plánují vývojáři přizpůsobit aplikaci pro hlasové ovládání tak, aby si posluchači mohli pustit živé vysílání a případně i svůj oblíbený pořad z archivu.

Přípravy na budoucnost

Jakmile bude možné Amazon Alexa nebo Google Home ovládat česky, což podle všeho nebude dřív než za rok, dá se předpokládat rychlý růst jejich prodejů i u nás.

Čtěte také

Systémy sice zpočátku budou integrovány do takzvaných chytrých reproduktorů, ale v principu jde o službu, kterou budeme moci využívat i v mobilech, televizích nebo třeba ledničkách.

Nadiktujeme do systému například, co chceme koupit, a zásilková služba nákup dopraví. Hlasovému ovládání podle expertů patří blízká budoucnost.

Chytré reproduktory Amazon Echo a Amazon Echo Dot
autoři: pek , and
Spustit audio