Češi se vyhýbají předvánočnímu shonu a utíkají do Egypta. Vozí si s sebou i vánoční stromky

19. prosinec 2017

Útěkem do Egypta se někteří Češi zachraňují před předvánočním stresem. Teploty kolem třiceti stupňů, přímé letecké spojení, nízké ceny a dobré služby lákají turisty k Rudému moři i v zimním období. Egyptské hotely připravují speciální vánoční a novoroční menu a období svátků se pro ně stává vedlejší sezónou. Strávit Štědrý večer v Egyptě už znovu není pro Čechy nic výjimečného.

„Na podzim jsem se rozešel s bývalou partnerkou, na Vánoce bych vzhledem ke vzpomínkám v Čechách nemohl být. A moje nová partnerka přišla na to, že bychom třeba mohli jet do Egypta,“ říká Jaromír. Společně s Janou jsou z Ústí nad Labem.

Povídáme si v recepci hotelu nedaleko Hurghady, uprostřed haly stojí nazdobený vánoční strom, venku je azurová obloha a teploměr ukazuje 29° C.

„Vezeme si malý stromeček z Čech, máme šampus, rum, takže si uděláme grog, máme drobné dárky, cukroví jako v Čechách. A o to máme také těžší kufry,“ usmívá se Jana.


Resorty v Hurghadě sice připravují vánoční menu, složení a načasování se ale přizpůsobuje spíš západním tradicím a hlavní jídlo se tak podává až 25. prosince.

Přímé lety spojují i v zimní sezóně Prahu s Hurghadou a Marsa Alam a cesta na egyptskou riviéru tak trvá čtyři hodiny. Od předvánočního Brna si na deset dní přijeli do Hurghady odpočinout také manželé Luboš se Soňou.

„U nás si o Vánocích ani neodpočinete, jste vystresovaní. Tady je klid, pohoda, tady to skoro nikdo neřeší,“ říká Luboš. A vánoční atmosféru už se od turistů naučil cítit i Mustafa, který pracuje v Hurghadě jako delegát české cestovní kanceláře.

„Přeju všem moc krásné Vánoce a doufám, že příští rok se uvidíme všichni tady!“ vzkazuje Mustafa srdečně českým klientům.

autor: mac
Spustit audio