Češi jezdí za testy na HIV do Německa. Hlavně drogově závislí a lidé ze sexbyznysu

Někteří Češi se nechávají testovat na HIV v sousedních zemích. Jen na Ústecku jsou jich desítky, hlavně ti, co se živí prostitucí. Vyplývá to z materiálů K centra v Mostě. Pokud jsou výsledky testu pozitivní, v českém systému o tom chybí informace.

Jenom v mosteckém K centru vědí nejméně o deseti takových lidech. To je i případ muže, jehož identitu Český rozhlas zná, ale přál si zůstat v anonymitě. „Testování je pod čísly, je antonymní, takže stačí kamkoliv do Německa do nějaké neziskové organizace nebo centra,“ říká.

Problém je v tom, že pokud je výsledek testu na HIV pozitivní, česká strana se to nedozví. Tedy pokud pacient přímo nepřijde a neřekne to svému lékaři. Kvůli anonymitě totiž neexistuje žádný registr nakažených a není ani možné zjistit, kolik Čechů v cizině, hlavně v Německu, testy ročně absolvuje.

„Obáváme se, že ve chvíli, kdy je někdo testován jinde, může mít pocit, že je neviditelný, anonymní, a že si může dělat na tom území, kde se neví, že je HIV pozitivní, co chce,“ popisuje ředitel mosteckého K centra Lubomír Šlapka.

Anonymní testování na HIV v cizině tak podle K centra využívají hlavně lidé, kteří se živí prostitucí. Případně ti, co mají problémy s drogami.

O 600 případech se neví

Potvrzování pozitivních testů na HIV má v České republice na starosti Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS, která vydává i statistiku o počtech nakažených. „Podstatné je, že když člověk, který je nakažený, ví o své HIV pozitivitě, může se nechat léčit a ví, že je rizikem pro své sexuální partnery,“ vysvětluje vedoucí laboratoře Vratislav Němeček.


Údaje o konkrétní nakažené osobě se v žádném případě neposkytují. Snad s výjimkou, když se jedná o soudní řízení, tak na podkladě rozhodnutí soudu musí referenční laboratoř poskytnout informaci o tom, zda daná osoba je HIV pozitivní nebo není. VRATISLAV NĚMEČEK

Těch, o kterých se neví, že jsou HIV pozitivní, je podle něj poměrně mnoho, pro Česko existuje aktuální odhad, že skutečný počet HIV pozitivních je o 20 procent větší než počet známých případů. „To znamená, že o šesti stech případech nevíme,“ podotýká.

Pokud je pozitivita zjištěná v cizině, je podstatné, že to pacient ví, a jak s tou informací naloží, to je na něm. „Už je jedno, zda tu informací zjistí v Česku nebo Německu,“ dodává.

autoři: jch , vok
Spustit audio