Bývalí studenti kopou za české pivo

Mongolsko je sice zemí geograficky vzdálenou, mnoho věcí ale mají Mongolové s námi společného. Například oblibu pití piva. Ostatně byl to právě český skládek, kdo v roce 1937 uvařil v Mongolsku vůbec první pivo. Více než pivu však Mongolové po ruském vzoru začali holdovat vodce. Časy se ale mění a pivo se v zemi stává stále populárnějším. Pivnice i pivovary vyrůstají v Ulánbátaru jakou příslovečné houby po dešti. České pivovary se ale v konkurenci neztrácejí.

"Tady se vaří, tady je kotel na parogenerátor, kde vyrábíme páru, kterou používáme ve varně, v níž vaříme pivo. A tady jsou tanky na kvašení a tady tanky na dokvašování," zasvěcuje mně do tajů výroby paní Narančimeg a pokračuje: "Tady pak chladíme. Máme kapacitu tři tisíce litrů za den, nyní používáme asi tak 80 procent kapacity."

Paní Narančimeg je spolumajitelkou a především hlavní technoložkou mongolského pivovaru, který nese hrdý název Old Czech, tedy staročeský. Nepatří mezi největší pivovary v Ulánbátaru, jeho pivo je ale docela oblíbené.

"Vyrábíme plzeňské pivo dvanáctku, jeho název je Old Czech, staré české pivo. V Mongolsku je okolo deseti, patnácti pivovarů, ale pouze my vyrábíme českou technologií. Jsou tu pivovary, které mají větší kapacitu. Našich tři tisíce litru není tak moc, přesto už české pivo vyrábíme deset let a lidé je považují za dobré," přiblížila paní Narančimeg.

Jak ale přiznává, suroviny nedováží z Čech, ale z Austrálie. Striktně se ale snaží dodržovat českou technologii. První sládek, který v pivovaru Old Czech rozjížděl výrobu, byl z Plzně. Ostatně byli to právě Češi, kdo stáli u zrodu mongolského pivovarnictví. Z vody řeky Tuul uvařil český sládek vůbec první pivo v Mongolsku, v roce 1937.

Pivo si oblíbili i absolventi československých škol a kolem piva a českého pivovaru se dodnes jejich komunita soustřeďuje. A to už jedenáct let. "Poprvé jsme se sešli v hojném počtu, skoro 800 lidí. Bylo to zrovna na Mikuláše. V roce 1997 tady zahájil výrobu první český pivovar a měl čisté vařené pivo," říká Davaanjam Binye.

A jak jinak by se bývalí studenti z Československa scházeli než nad půllitrem piva. Ostatně stejně se zrodila i myšlenka na založení pivovaru. "Když jsme studovali v prvním ročníku, manžel mi poradil, abych studovala pivovarnictví, že budeme mít pivovar. A udělal to. Manžel je velký boss, majitel pivovaru. Já jsem hlavní technoložka," říká paní Narančimeg.

Říká paní Narančimeg. A jak se mongolsky řekne na zdraví? Buď poměrně složitě: sain sajchni tulu nebo jednoduše mindamor.

autor: jma
Spustit audio