Bratislavská lyra v roce 1989: Vystoupila Baezová i Hoffman. A pak StB vypnula mikrofony

10. červen 2014

Tradiční festival populární hudby Bratislavská lyra lákal v červnu 1989 i na vystoupení americké folkové legendy Joan Baezové. Písničkářka a známá rebelka nezklamala. Z pódia pozdravila disidenty. I Václava Havla, kterého do zákulisí propašovala jako svého technika. Protirežimních vzkazů bylo víc. Pořadatelé proto nechali několikrát vypnout mikrofony. Koncert nakonec předčasně ukončila Státní bezpečnost.

„Bylo to poprvé, co jméno Václava Havla někdo zmínil na veřejnosti. A když ho Joan Baezová pozdravila a řekla, že sedí v publiku, celá hala bouřila nadšením. Václav Havel byl šokován. Vůbec nevěděl, že ho lidé znají,“ vzpomíná na památný koncert, který se konal 10. června 1989, Ivan Hoffman.

Joan Baezová tohoto slovenského protestního písničkáře, spoluvydavatele samizdatu a po listopadu také novináře a komentátora Českého rozhlasu pozvala na jeviště. V polovině písničky mu však vypnuli mikrofon.

„Celý ten skandál už předem vymyslel Václav Havel, který Joan Bazeové napověděl, že dorazil protestní zpěvák. Když ho pozve, neudělá chybu. Ona mě vyzvala a byl jsem náhodný hrdina. To byla show profesionální rebelky, která přišla a udělala skandál. Já jsem se k tomu jen přifařil,“ tvrdí skromně Ivan Hoffman.

Oficiální média o koncertu Joan Baezové mlčela, ale informace o něm se stejně mezi lidmi šířila. Byl jen dalším důkazem postupného rozkladu normalizačního režimu, který se pár měsíců nato definitivně zhroutil.

autor: jas
Spustit audio