Bohuslav Sobotka: Plot Maďarům nevyčítám. Řecko nehájí hranice schengenského prostoru

16hodinovým zasedáním vlády zahájil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD dovolenou. Podle něj se podařilo schválit hned několik klíčových zákonů.

„Nová regulace hazardu po 20 letech, nový a přísnější zákon o střetu zájmů regulace volebních kampaní – to všechno se dostane na stůl Poslanecké sněmovny,“ vyjmenovává Bohuslav Sobotka ve speciálním vysílání Dvaceti minut Radiožurnálu s moderátorem Janem Pokorným.

Regulace hazardu by podle jeho slov Poslaneckou sněmovnou měla projít, lobby firem podnikajících v této oblasti totiž není tak silná, jako tomu bylo v minulosti. „Máme dostatek hlasů k tomu, abychom zákon protlačili,“ věří. Herny by tak mohly nově mít určenou uzavírací dobu a také povinnost zamezit po nějaké době další hraní. I po těchto opatřeních podle Bohuslava Sobotky nedojde ke snížení příjmů státního rozpočtu, a tak vláda chystá navýšení objemu peněz na sport.

Čtěte také

Vláda mimo jiné jednala o budoucnosti Fondu ohrožených dětí, který se potýká s dluhy. „Nechceme dávat peníze na projekt, který je zadlužený,“ hodnotí výsledek zasedání vlády Bohuslav Sobotka. Fond by tak podle něj měl prodat některé nemovitosti a propustit zaměstnance.


Bohuslav Sobotka o plotu na maďarské hranici
„Plot Maďarům nevyčítám. Řecko neplní své povinnosti a nechrání hranici schengenského prostoru,“ vysvětluje a zmiňuje, že Maďarsko si tak bude vynucovat pravidla pro režim na této hranici.
Plot je však jen technické řešení. „Potřebujeme stabilizovat Blízký východ, aby se podařilo najít dialog v Sýrii a Libyi,“ tvrdí Bohuslav Sobotka.

„Primárně se musejí zaplatit dluhy. Fond totiž nebyl schopen přizpůsobit náklady příjmům, které měl,“ vysvětluje svůj pohled na celý problém a dodává: „Měli velký počet zaměstnanců a nedostatek finančních prostředků.“

„Vláda nemá povinnosti zachraňovat právní subjekt, ale jsme připraveni pomoci, pokud bude mít Fond ohrožených dětí připraven restrukturalizační plán,“ připomíná.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , šše
Spustit audio