Bohumila Ranglová

26. říjen 2009

"Afghánské volby byly směsí obav a naděje," tvrdí Bohumila Ranglová, šéfka civilní části českého provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru a také host dopoledního vysílání Radiožurnálu. Lidé sice chtěli volit, ale bezpečnostní situace v Afghánistánu je stále komplikovaná, a tak na cestu k urnám museli sebrat poslední zbytky odvahy. Dokážeme si podobně nebezpečný způsob života vůbec představit? V úterý 27. října bude hostem etnoložka a archeoložka Eva Farfánová Barriosová, která strávila 28 let v Peru.

Bohumila Ranglová zřejmě ano, přestože přiznává, že arabskou mentalitu pravděpodobně nikdy zcela nepochopíme. Afghánistán je země, v níž žije až 80 % negramotných žen a přes 50 % negramotných mužů. Proto se kromě jmen tiskly na volební lístky podobizny politiků.

Přesto došlo k podvodům a falšování. "Způsobů je mnoho. Obvykle se jednalo o falešné registrační lístky, kdy pak jeden člověk odvolil desetkrát," popisuje Bohumila Ranglová. V zemi, kde nejsou zabezpečeny dodávky energie, lze jen těžko organizovat volební kampaň tak, jak ji známe my. "Kampaně probíhají v rádiích. Prostřednictvím rozhlasu se lidé dozvídají o svých kandidátech," osvětlila

Bohumila Ranglová však mluvila ve vysílání nejen o volbách, ale zmínila i humanitární pomoc, stavbu škol a práci na zvýšení úrovně afghánského zdravotnictví. Za největší problém označila především korupci a roztříštěnost pomoci. "Zakázky jsou zadávány firmám s americkými vlastníky, a tak se část peněz vrací do zemí, odkud přišly. Snažíme se tomu čelit a zakázky zadáváme afghánským firmám," vysvětlila Bohumila Ranglová a nastínila způsob zadávání zakázek.

"Spolupracujeme s provinční vládou, bavíme se o prioritách. Zástupci každého sektoru mají pravidelné schůzky, během nichž se baví o prioritách. Po jejich zhodnocení se rozhodneme, zda daný projekt budeme financovat, nebo ne," nastínila Bohumila Ranglová.

"Vím, jak peníze pomáhají. Děti mohou chodit do školy a vymanit se z nevzdělanosti. Školství je naše velká priorita. Afghánské zdravotnictví je druhé nejhorší na světě," snaží se popsat situaci Bohumila Ranglová.

"Lógarem vede jedna asfaltová silnice. Lidé mají problém dostat se do nemocnice nebo na trh, děti do školy. Situaci zdravotních zařízení je nepředstavitelná," snaží se zprostředkovat situaci v Afghánistánu Bohumila Ranglová.

Proč spolupracuje provinční tým s veterináři? Jak provinční tým vyhodnocuje bezpečnost? Jak zamezit případům, kdy útočník polil školačky kyselinou?

Záznam celého rozhovoru s Bohumilou Ranglovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio