Bodieho a Doyla zná svět už téměř čtyřicet let. Za železnou oponu se dostala jen asi čtvrtina všech dílů

Britský televizní seriál Profesionálové působil v Československé televizi 80. let jako zjevení. Honičky rychlých aut v ulicích Londýna, napínavé příběhy a charismatická trojice hlavních hrdinů, to vše nebylo v na televizních obrazovkách tehdejší doby vůbec běžné. Poslední díl se dotočil před 35 lety, přesto jsou Profesionálové stále populární. A to především v zemi, kde seriál vznikl.

Nový seriál o Einsteinovi nabízí unikátní pohled na vědu, výbušnou dobu i spletité vztahy

Ke svým největším objevům Einstein nedospěl na základě laboratorních pokusů, byly výsledkem vizuálních experimentů v jeho hlavě

Svět speciální a obecné teorie relativity smíchaný s nástupem nacismu a komplikovanými osobními vztahy geniálního vědce. To všechno nabízí desetidílný televizní seriál o Albertu Einsteinovi, který tuto neděli začne v desítkách zemí světa vysílat stanice National Geographic. Jde o unikátní počin, protože stanice se do hraného seriálu pustila vůbec poprvé. Celý projekt s názvem Genius se natáčel v České republice.

Na plátně běží sestřih dramatických seriálových scén a diváci klubového kina v londýnském Kenningtonu ani nedýchají. Většinou jsou to čtyřicátníci a padesátníci, nechybí ale ani pár fanoušků o generaci mladších.

„Byl jsem příliš mladý, když se seriál poprvé vysílal v televizi. Viděl jsem ho až na kabelovce v 90. letech. Ten seriál je neopakovatelný – atmosféra i doba, kterou zachycuje,“ říká Ray, který přišel s albem plným fotografií pro podpisy. Na setkání fanoušků je totiž i pár herců, kteří seriálem prošli.

Bodie, Doyle a Cowley

Hlavní hrdinové ovšem chybí, představitelé Bodieho a Cowleyho už nejsou mezi živými a filmový Doyle, tedy herec Martin Shaw, se k Profesionálům příliš nehlásí. Všichni, kdo v seriálu účinkovali, na něj ale i po 40 letech vzpomínají.

„Pamatuji si každý den, co jsem byl na place. Každý okamžik. Byla to moje nejlepší herecká zkušenost. Oba hlavní hrdinové byli skvělí, hlavně Martin Shaw,“ vzpomíná Ahmed El Shenawi, který hrál strážce v díle Jízda na slepo.

„Lewis Collins byl trochu namyšlený, ale Martin byl výborný. Vždycky jsem řekl na konci scény něco arabsky a on se tomu strašně smál a říkal: ‚Ano souhlasím s tebou,‘“ směje se původem egyptský herec.

Viktora Preisse jsem kvůli Dabing Street musel vydírat, přiznává režisér Petr Zelenka

03179088.jpeg

Psal se prosinec 2012 a Dejvické divadlo nastudovalo novou hru. Jmenovala se Dabing Street, měla obrovský úspěch a dnes se její tvůrci se stejnojmenným seriálem snaží prorazit i na televizních obrazovkách. „S něčím takovým jsem při psaní nepočítal,” přiznává autor hry, režisér a scenárista Petr Zelenka v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Profesionálové za železnou oponou

„Seriál vznikl v 70. letech, je v mnoha ohledech poplatný té době, ale přesto baví i dnes. Je to díky mimořádným hercům, scenáristům a všem, kdo se na vzniku seriálu podíleli,“ vzpomíná Des. „Tajní agenti a hon na ně, to je vždy lákavé téma. Ale v případě Profesionálů je opravdu dovedeno k dokonalosti. Byla to doba studené války, a tak se seriál hemží nepřátelskými ruskými špiony, se kterými CI5 bojovala.“

Právě proto odvysílala v 80. letech Československá televize z 56 epizod jen 16 politicky nezávadných dílů. V jedné z částí, které cenzurou neprošly, účinkoval i herec Terence Mountain. „Hrál jsem v jedné epizodě ruského bodyguarda, ten díl se jmenoval Zvířený prach. Jsem rád, že jsem si v seriálu zahrál, byť jen malou roli. Že se dostane i za železnou oponu, to jsem nečekal,“ říká 84letý herec.

Setkání s televizními hrdiny

Seriáloví fanoušci se scházejí zhruba jednou za rok, zavzpomínají a vyfotí se se svými hrdiny. Ti aktivnější procházejí Londýnem a mapují místa, kde se seriál před necelými čtyřmi desetiletími natáčel.

Původem egyptský herec Ahmed El Shenawi, který hrál strážce v díle Jízda na slepo, na natáčení moc rád vzpomíná.

„Tehdy mi bylo 12 let. Měl jsem štěstí, že jsem vyrůstal v Islingtonu, kde se několik epizod natáčelo. Vždycky jsem utekl ze školy a díval jsem se, jak točí. Měl jsem podpisy Martina Shawa, Lewise Colinse i Gordona Jacksona. Bylo to pro mě jako sen, potkat své hrdiny,“ vzpomíná padesátník Des.

Dnes radost ze setkání s dávnými idoly dopřává i dalším fanouškům. Podílí se totiž na organizaci pravidelných setkání příznivců Profesionálů.

autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio