Bio je pro mě standard, nejsem biofanatik, vysvětluje zakladatel ekologické pekárny
Napadlo vás někdy, že i sušenky, které si dáváte ke kávě, je možné vyrábět s ohledem na principy cirkulární ekonomiky? Už 15 let se o to snaží Biopekárna Zemanka v Oříkově u Sedlčan ve středních Čechách. Jak složité je dodržovat standardy biopotravin v českých podmínkách?
Čtěte také
Biopekárna Zemanka je na českém trhu poměrně unikátní. Suroviny odebírá pouze z kontrolovaného ekologického zemědělství, zároveň se snaží minimalizovat odpad a nerecyklovatelné obalové materiály a odebírá i takzvanou „zelenou“ elektřinu.
„Biopekárna Zemanka vznikla v roce 2006. Nejprve mělo jít jen o doplněk smysluplného podnikání. Se sušenkami se totiž dalo začít jednoduše a produkce byla relativně levná,“ vzpomíná na začátky firmy její zakladatel Jan Zeman.
„Bio je pro mě standard,“ říká dnes. „Nejsem biofanatik, považuju ale za důležitou podporu ekologického zemědělství. Proto jsme už od začátku začali přidávat úvahy o tom, jak minimalizovat obal a dopravu, jak používat zelené čisticí prostředky…“ vysvětluje filozofii svého podnikání.
Z dobré suroviny uděláte dobrý produkt, ze špatné suroviny nikdy.
Jan Zeman
Stroje jako lidská ruka
Samotná výrobna zabírá jen dvě větší místnosti v patře nepříliš velké budovy. O to více se tu musí snažit o co největší optimalizaci provozu. Zaměstnankyně pekárny vždy připraví dávku těsta, ze které pak válec s vytvarovanými vlysy vytvoří jednotlivé sušenky – v dnešním případě ve tvaru srdíčka.
„Když jsme přecházeli z ruční na strojovou výrobu, hledali jsme vhodné stroje rok. Naše technologicky složité těsto dnes stroje dokážou zpracovat jako ruka,“ popisuje Jan Zeman.
Co by si z takového provozu mohli odnést velcí producenti potravin? A proč je někdy lepší zajet pro jablka v biokvalitě do Itálie, místo toho, aby nakupovala v Česku? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R s Janem Zemanem.
Související
-
Paradoxy biopotravin: zdravější a chutnější potraviny leckdy urazí dlouhou cestu kamionem
Letos to je již osmnáctý rok, co zasedám v porotě, která hodnotí a testuje naše nejlepší biopotraviny. Cílem soutěže Česká biopotravina je ocenit a podpořit naše zemědělce.
-
Více dat, méně pesticidů. Precizní zemědělství v Česku slaví úspěch, prospívá i životnímu prostředí
Díky moderním technologiím získali zemědělci řadu pomocníků, jak v podcastu Budoucnost R připomíná Adam Zlotý, zakladatel společnosti Cleverfarm.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka