Co znamená bio a jak rozpoznat biopotraviny? Na obalu hledejte speciální loga

Výrobky označené jako bio jsou stále oblíbenější. Nejčastěji lidé nakupují biopotraviny nebo nosí oblečení z bio bavlny. Jsou ale takové výrobky skutečně vždy šetrnější k přírodě? A co přesně předpona bio znamená?

Čtěte také

Značku bio většinou vnímáme jako něco, co je nějakým způsobem šetrné k přírodě. Předpona bio ale znamená v různých situacích něco jiného. Může jít o produkt ekologického zemědělství, ale také jen o označení pro použité suroviny.

Například bio bavlna je pěstovaná postupy, které jsou šetrnější k životnímu prostředí. A označení biopotraviny znamená, že takový produkt je pěstovaný také způsobem šetrným k uživateli dané potraviny (tedy k tomu, kdo si ji dá k obědu).

„Nepoužívají se chemikálie nebo je to produkt biozemědělského postupu,“ vysvětluje Miroslav Havránek ze společnosti Cenia.

Bio list a Bio zebra

Problematika označení bio je složitá.

Existují značky, které mají zaručit, že výrobek s označením bio je skutečně k přírodě šetrnější, ale týkají se zatím pouze potravin. Ty procházejí náročným certifikačním procesem.

Pokud je biopotravina vyprodukovaná u nás, musí mít na obalu dvě speciální loga – bio list, což je evropské značení, a pak národní logo, takzvanou bio zebru, s nápisem Produkt ekologického zemědělství. „Pokud na výrobku nic takového není, nejde o biopotravinu, i kdyby tomu název sebevíc napovídal,“ vysvětluje Eva Kézrová z vědecké redakce.

Nižší zátěž životního prostředí

A jak je to u jiných výrobků? Certifikace zatím funguje jen u biopotravin, proto pojmenování bio u jiných výrobků nemusí nutně zaručovat, že se vyrábí jinak než produkty běžné.

U biopotravin hledejte

  • evropské označení bio listu
  • logo s nápisem Produkt ekologického zemědělství

 U kosmetiky hledejte

  • značku CPK (Certifikovaná přírodní kosmetika)
  • národní značku Ekologicky šetrný výrobek/služba

Pokud si je výrobce opravdu jistý svým ekologickým přístupem, může požádat o značku CPK (Certifikovaná přírodní kosmetika nebo biokosmetika) nebo o národní značku Ekologicky šetrný výrobek/služba. To zaručuje, že výrobek je šetrnější k životnímu prostředí.

Přestože nelze říct, že takový výrobek je úplně ekologický, zátěž životního prostředí bude relativně nižší, než při užívání výrobků, které ekologickou značku nemají nebo nejsou vyráběné v souladu s principy na udělení ekoznačky.

autoři: Vojtěch Bidrman , kpk
Spustit audio