Bezpečný nocleh v příbytku z odpadků? Brněnští studenti chystají prototyp ručně vyrobené lesní útulny

25. srpen 2019

Útulna je zastřešená menší stavba, ve které můžete v přírodě třeba přenocovat. Tři studenti Vysokého učení technického v Brně se inspirovali v severských zemích, kde jsou taková stavení obvykle dřevěná. Rozhodli se ale použít další materiál – recyklovaný plast. Ten by rádi získávali z černých skládek, aby tak pomohli k jejich odstraňování.

Čtěte také

Student architektury Ondřej Venclík v ruce drží v krabičku s drobnými šedými granulkami. Jde o rozemletý plastový granulát. Vyrábí se třeba z odpadních trubek, které by byly jinak kvůli závadě neprodejné.

Teď, rozemleté na částečky ne větší než zrnka rýže, mohou posloužit jako materiál k dalšímu využití.

Nocleh v krystalu

Ondřej Venclík společně se svými dvěma kolegy se jej rozhodli využít k pokrytí konstrukce dřevěnné útulny. Tu pojmenovali Plastic Crystal. Při tvorbě návrhu se totiž inspirovali právě strukturou krystalu křemene.

Má šestiúhelníkový základ o půdorysu zhruba 2,5 krát 3,5 metru,“ popisuje druhý z týmu Štěpán Macek. „Střecha je vytvořena průniky různých ploch. Je částečně sedlová doplněná o zkosení, které vytváří dvě trojúhelníková o kna. Celkově dosáhne výšky 4,5 metru.“

Jak se z trubky stane dům?

Studenti architektury vše staví vlastníma rukama a nejinak tomu bude i při výrobě krycích desek z odolného plastového granulátu. Ten zatím nepochází z černých skládek, jak mají v budoucnu v plánu, ale z recyklačního střediska.

Když chcete vyrobit desku ze stoprocentně recyklovaného plastu, musí být čistý a nadrcený na granulát. Pak se rozehřeje a prožene se přes stroj zvaný extruder, který ho taví a vytváří z něj nekonečný plastový pás. Ten my odebíráme a budeme z něj ručně vyrábět finální plastové desky,“ popisuje Ondřej Vencík výrobní postup.

Levná, praktická a ekologická

Aby byl materiál znovu recyklovatelný, je potřeba pracovat pouze s jednou třídou odpadu. Díky vlastnostem, jako je tuhost a pevnost, si studenti pro svůj plastový krystal vybrali polypropylen, který by chtěli časem získávat z likvidace černých skládek. Na jednu útulnu ho spotřebují půl tuny.

Čtěte také

V České republice funguje několik skupin a spousta dobrovolníků, kteří likvidují černé skládky, například Trash Hero. S těmi chceme v budoucnu spolupracovat, “doplňuje Štěpán Macek.

Náklady na jednu útulnu Plastic Crystal by neměly přesáhnout 50 tisíc korun. Stavba jejího prototypu bude třem studentům trvat zhruba šest týdnů. Hotovou útulnu si bude moci každý prohlédnout na noci vědců na Fakultě stavební VUT v Brně v pátek 27. září

autoři: Helena Poláčková , and
Spustit audio

Související