Benefit očkování proti koronaviru je u dětí vyšší než u dospělých, vyplývá z klinických studií

7. červen 2021

Vakcíny proti covidu-19 by v blízké době mohly být dostupné i pro děti. Ministerstvo zdravotnictví plánuje otevřít registraci pro věkovou kategorii od dvanácti do patnácti let, v budoucnu i pro menší děti. „Očkování je důležité pro chronicky nemocné děti nebo děti se slabou imunitou. Roli hraje také posílení rodinné imunity, pokud jsou v kontaktu s chronicky nemocnými nebo seniorními lidmi,“ vysvětluje důvody předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Čtěte také

Ještě v létě by mohly jít na očkování proti koronaviru děti od 12 do 15 let. Přesný termín bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha za hnutí ANO záležet na počtu dodaných vakcín. Evropská komise pro děti schválila látku od firem Pfizer/BioNTech.

Radiožurnálem oslovení odborníci chystané očkování dětí vítají. Zároveň je podle nich nutné, aby se dál nechaly očkovat starší ročníky. Celkovou proočkovanost děti zvýší maximálně o několik procentních bodů.

Snaha o kolektivní imunitu

íčin, proč by se měly děti očkovat, je celá řada. Důvodem není jen to, že je chráníme před úmrtím, ale chráníme jejich blízké, mnohem rizikovější kontakty,“ vysvětluje pediatr a člen České vakcinologické společnosti Daniel Dražan.

Jenže ne všichni blízcí se očkovat chtějí. V kategorii od pětatřiceti do padesáti let, kam spadají rodiče dvanáctiletých a starších dětí, dosud projevila zájem o vakcínu zhruba polovina lidí. Vyplývá to z údajů zdravotnických statistiků. Podle biochemika Jana Trnky není zájem dostatečný ani u těch nejstarších skupin.

Ani v těch nejvyšších věkových kategoriích nejsme tam, kde bychom chtěli být,“ konstatuje Trnka. Podle něj ale bez očkování dětí nedosáhneme kolektivní imunity - k té je potřeba až osmdesát procent očkovaných lidí v populaci.

Tak vysoký zájem o vakcínu ale mají zatím jen lidé nad šedesát let. Dětí ve věku 12 až 15 let jsou v Česku necelá čtyři procenta.

Pediatři očkování schvalují

S tím, že dospělí nemají o očkování větší zájem, není spokojená ani předsedkyně Společnosti praktických lékařů pro děti a dorost Ivana Hülleová. Považuje za důležité, aby měly možnost získat očkování ohrožené, třeba chronicky nemocné děti.

Pro očkování dětí je i předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková: „Čekat na proočkování populace není rozumné. Jde o to, aby děti měly možnost být očkované“.

Dětští lékaři se taky shodují na tom, že očkování dětí by měli mít na starost pediatři a ne očkovací centra. Vakcínu k očkování dětí by měly nejdřív doporučit příslušné odborné skupiny. Definitivně pak rozhodne ministerstvo zdravotnictví.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související