Mladším lidem chybí vysvětlení, proč by se měli nechat očkovat. Stát chce zapojit youtubery a influencery, referuje Matěj Skalický

O půlnoci ze čtvrtka na pátek se otevřou registrace k očkování proti koronaviru pro lidi od 16 do 29 let. Vakcínami proti koronaviru je už v Česku plnohodnotně naočkováno skoro jeden a půl milionu lidí. Další statisíce na vakcíny čekají. Jaký je zájem o očkování mezi mladšími lidmi?

Čtěte také

Rozdíly v zájmu o očkování mezi seniory a mladšími věkovými skupinami jsou značné. Vůbec největší zájem o vakcínu projevili senioři starší osmdesáti let – k očkování se přihlásilo 87 procent z nich. S každou další věkovou kategorií je zájem nižší. Ve věkové kategorii 40 až 44 let chce vakcínu pouze každý druhý.

Zájem o vakcíny je velmi malý mezi lidmi ve věku 30 až 34 let, k očkování se registrovalo jen 28 procent z nich, tedy něco málo přes 200 tisíc lidí.

Nezájem kvůli neznalosti

Stát se obává, že takto malý zájem může být i u nejmladší věkové kategorie 16 až 29 let, pro kterou se registrace otevřou v noci ze čtvrtka na pátek. I proto teď pracuje na úpravách očkovací kampaně, do které chce zapojit youtubery, influencery a další známé osobnosti na sociálních sítích.

Ředitel agentury STEM pro server SeznamZprávy.cz řekl, že mladším lidem chybí vysvětlení, proč by se měli nechat očkovat. Nemají totiž pocit, že jsou covidem-19 ohrožení a chybí jim jednoznačná motivace. Stát proto bude chtít v očkovací kampani akcentovat například využití covid passů pro vycestování do zahraničí.

Podle epidemiologů je nutné proočkovat ke kontrole epidemie aspoň 70 procent populace. V Česku je to zatím jen 16 procent všech lidí starších 16 let.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio

Související