Cesta z pandemie? Dvě dávky očkování a sekvenování vzorků, zdůrazňuje Smejkal

2. červen 2021
Jak zvládnout pandemii

V úterý v Česku přibylo 475 potvrzených případů koronaviru, tedy o 183 méně než před týdnem. Je to nejnižší úterní nárůst od konce loňského srpna. Kdy se budeme moct zbavit plošného testování? A postupuje očkování podle plánu? Jan Pokorný se ptá epidemiologa Petra Smejkala. 

Rozhovor vedeme v době, kdy pojišťovny budou proplácet dva PCR a čtyři antigenní testy měsíčně. Je to krok správným směrem?

Čekalo se to, uvidíme, jestli to bude stačit. Tento týden jsme s MeSES vydali doporučení, podle kterého frekvence testů souvisí s incidencí. Tedy čím méně viru v populaci detekujeme, tím víc můžeme prodloužit interval mezi testy a v jednu chvíli můžeme od testů upustit. 

Pojďme se bavit o vakcinaci jednou dávkou. Jaká jsou její základní rizika? 

Není to dostatečné, měli bychom dodržet schválená dávková schémata. Prodloužení intervalu u mRNA vakcín bylo namístě v době, kdy byl nedostatek vakcín, protože bylo nutné, aby se jedna dávka dostala k co největšímu množství lidí, aby zachraňovala životy. To se stalo a teď by se to zase dalo zkrátit. Jsou s tím ale velké logistické problémy, musí se to centrálně nařídit a to nás občas trochu zdržuje. V tuto chvíli tak přichází politické rozhodnutí, že bude k cestování stačit jedna dávka. 

Čtěte také

Obecně to není dobré, ale dá se to pochopit – aby se lidé nechali očkovat, protože chtějí někam jet. Je ale třeba neustále zdůrazňovat, že je třeba jít na obě dávky. Riziko totiž je, že virus rád mutuje v době, kdy naráží na nedostatečně proočkovanou populaci, což znamená i jednu dávku. V tu chvíli virus zajásá a začne mutovat. Proto je nutné přísně dodržovat nejzazší možné intervaly očkování. 

S jakými pocity sledujete situaci ve Velké Británii? 

Se znepokojením. Varianty stále existují a potvrzuje se, že indická varianta je ještě nakažlivější než ta britská. 

Jaké je dnes základní pravidlo pro sekvenaci?

U 10 procent ze všech pozitivních vzorků bychom měli vědět, jaká to je varianta. Tam ještě nejsme, v této době je to ale to nejdůležitější. Je to drahé, ale je to dobrá investice. Testování a odhalování variant sice něco stojí, ale když to porovnáte s tím, co vás stojí následky, tak je to neporovnatelné.

Celý rozhovor s Petrem Smejkalem si můžete kdykoliv poslechnout ze záznamu.

autoři: Jan Pokorný , als
Spustit audio

Související