Petr Smejkal: Třetí dávka bude u rizikových skupin nejspíš potřeba. Páteří očkování by měli být praktici

16. červen 2021
Jak zvládnout pandemii

Bude se proti koronaviru očkovat i třetí dávkou? Jak velkým nebezpečím je pro českou společnost indická mutace? A kdy budeme moct odložit respirátory ve vnitřních prostorech? Štěpán Pokorný se ptá epidemiologa Petra Smejkala. 

V posledním stanovisku MeSES píšete, že může nastat situace, kdy bude vhodné v určitých částech populace podat posilovací dávku vakcíny. Co to znamená?

Uvažujeme o střednědobém a dlouhodobém výhledu. Víme, že nejúčinnějším prostředkem i proti mutacím je dosáhnout co největší proočkovanosti, v tu chvíli nemá virus šanci mutovat. Naopak pokud dosáhneme jen částečné proočkovanosti, virus vyvine ještě větší úsilí mutovat.

Asi tak bude namístě u starších věkových skupin nebo u pacientů s problémy s imunitou touto třetí dávkou opět zvýšit imunitu. Rozhodnuto ale zatím není, počkáme na doporučení vakcinologické společnosti.

Když to vezmu laicky, tak u očkování platí, že čím víc dávek, tím je imunita silnější?

Čtěte také

To úplně ne. Zatím máme bohužel problém i s tím, že lidé si někdy řeknou, že jim u dvoudávkového schématu stačí jedna dávka. To není dobře. Částečná imunita opět zvyšuje šanci, že virus zmutuje do nebezpečnější varianty. A když se podíváte třeba na šíření indické varianty delta ve Velké Británii, vidíte, co to může dokázat.

Dosažení co největší kolektivní imunity je cestou, jak zabránit, aby se virus změnil v zákeřnou variantu. Kdybychom všichni měli dvě dávky a měli bychom proočkováno 85 procent populace, nebudeme muset o třetí dávce vůbec uvažovat.

Dosud není zcela dořešené očkování praktickými lékaři, některým se do toho už ani nechce. Dosavadní systém distribuce vakcín prý není dobrý. Je šance to napravit?

Určitě ano. Myslím, že praktičtí lékaři jsou výhledově těmi, kdo by měli být páteří toho, jak doočkovat co největší část populace. Své pacienty znají nejlépe a pacienti jim věří. Velká očkovací centra asi s létem skončí, nemocnice odvedly velký kus práce a teď to skutečně bude na tom, aby zbytek proočkovali praktičtí lékaři.

Jsou lidé bez očkování v Česku znevýhodňováni? Jak komentuje výrok Jaromíra Jágra o očkování proti covidu? A kdy budeme moct odložit respirátory? Poslechněte si celý rozhovor s Petrem Smejkalem.

autoři: Štěpán Pokorný , als
Spustit audio

Související