S pandemií bojujeme „ode zdi ke zdi“, soudí Petr Smejkal. Na očkování je teď podle něj ideální čas

30. červen 2021
Jak zvládnout pandemii

Za uplynulých sedm dní stoupl počet nakažených na 100 tisíc obyvatel z 6,7 na 7,2. Už několik dní je na tom v tomto ohledu nejhůře Praha, která má v přepočtu 21 případů. Co si o tom myslí epidemiolog Petr Smejkal?

Ještě před týdnem to vypadalo, že byste si od koronaviru mohl na chvíli odpočinout. Jak to vidíte teď?

Asi narážíte na to, že se nám zastavil pokles. To jsme očekávali, ale teď jde o to, abychom to uhlídali na přijatelných číslech. V některých krajích to bude složitější než v jiných.

Myslíte třeba v Praze?

Ano, vzpomeňme, že zejména vnitřní prostory, například bary nebo kluby, byly v Praze loni problém. Dbejme na to, aby do nich byli vpouštěni jen lidé po kontrole, zda mají test, očkování nebo prodělané onemocnění. Mám pocit, že zatím se na to trochu dlabe.

Děláme stejné chyby jako loni?

Úplně ne, máme možnost se nechat očkovat, což jsme loni neměli. Jedna moje kamarádka, která přijela z Ameriky, mi ale nedávno říkala, že vždy, když přijede, je tu buď všechno zavřené, nebo všechno otevřené.

Česky se tomu říká ode zdi ke zdi.

Ano, je to tak. Nedovedeme najít střední cestu. Neočekávám, že se řítíme do průšvihu, ale všechno uvolnit nebo dělat oslavu na Karlově mostě by asi nebylo namístě.

Využíváme možnosti nechat se očkovat zcela?

Nevyužíváme. Covid už kolem sebe tolik nevidíme, tak vyčkáváme. Často také slýchávám, že se lidé půjdou nechat očkovat, až bude vakcína proti všem variantám. Není to dobře, běžte se očkovat. I když to tak nevypadá, nikdo vám nezaručí, že nabídka vakcín na podzim bude tak velká jako nyní – byť nechci nijak strašit. Kdybych nebyl očkovaný, dal bych se očkovat právě teď.

Lidé zkrátka zvolili vyčkávací taktiku. Jde hlavně o mladší, je problém je přesvědčit. Některé země k tomu přistoupily aktivně a něco lidem za očkování dají. Možná by to zafungovalo. Měli bychom mobilizovat váhající skupinu.

Celý rozhovor s Petrem Smejkalem si můžete poslechnout ze záznamu.

autoři: Jan Pokorný , als
Spustit audio

Související