Beatles začínali v Hamburku. Před 50 lety!

Na žádném jiném místě, ani v Liverpoolu, nevystupovali častěji. V přístavním městě na severu Německa odehráli 300 vystoupení. Přitom ještě před sedmi lety po Beatles v Hamburku nikdo ani nevzdechl. Pamětníci zestárli, odstěhovali se, nebo jsou už po smrti. Dnes je však všechno jinak.

Se Stefanií Hempelovou se setkáváme na Novém koňském trhu ve vyhlášené hamburské čtvrti Sankt Pauli. Velká fanynka Beatles nás vtahuje do příběhu starého 50 let. „Hráli tu 300 nocí – 300 koncertů, od sedmi do sedmi. Byla to velmi těžká práce, navíc byli velmi mladí. Georgovi Harrisonovi bylo jen 17, Paul byl o rok starší,“ poznamenává a s kytarou v ruce se pouští do jednoho z hitů.

Životním zlomem se pro Stefanii stal dárek od otce k jejím devátým narozeninám. Kazeta od liverpoolské čtyřky jí ovlivnila život. Jak s nadšením přiznává, Beatles miluje jako svou rodinu.

Stojíme u dveří klubu Indra. Právě tady 17. srpna 1960 odehráli Beatles své první vystoupení. „Tehdy to byl striptýzový klub a oni hráli v přestávkách mezi představeními. První kontrakt je doslova šokoval. Stálo tam, že musí hrát v týdnu pět hodin a o víkendu šest. Na to nebyli z Anglie, kde bary zavírají v jedenáct, zvyklí. Jak později řekl John Lennon, hráli pořád dokola to samé,“ vypráví Stefanie Hempelová.

Stefanie propadla Beatles, když jí bylo devět. A Beatlemanie je pro ni dodnes živou skutečností

Vlastníci klubu nebyli z mladé anglické kapely nijak nadšení. Dnes tu mají John, Paul, George a Ringo své náměstí, muzeum, skulptury na Reeperbahnu, pamětní desky a desítky nadšenců, jako je Stefanie, vám rády ukážou kdejakou díru, kterou Brouci před půl stoletím vymetli.

V jednu chvíli lezeme odporným průchodem ke špinavým domům, abychom viděly dveře, o které se opírá Lennon na jedné z nejznámějších fotek z Hamburku. Dívá se na ní na svět s pořádnou dávkou arogance. My ovšem musíme být potichu, protože zdejší partaje nejsou na návštěvníky před půlnocí zvědavé.

<p><iframe width="610" height="487" src="https://www.youtube.com/embed/yG7BX1DsPL0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

To už však stojíme před někdejším kinem Bambi, kde Beatles v roce 1960 nějakou dobu bydleli. „Spali ve dvou malých místnostech bez oken a topení, přitom byl prosinec. Neměli tam sprchu, myli se na pánských záchodcích, navíc pokoje byly hned za filmovým plátnem,“ popisuje Stefanie.

„Do postele se dostali tak v devět ráno a o dvě hodiny později už začalo promítání disneyovek pro děti. Brali samozřejmě pilulky a v kombinaci s pivem a colou to působilo jako amfetamin,“ dodává. Jak později napsal Lennon, do Hamburku přijeli jako děti a odjížděli jako chlapi.

Rockový klub Kaiserkeller vypadá i po 50 letech pořád stejně

Stefanie mi ukazuje historický plakát upozorňující na koncert ve slavném rockovém klubu Kaiserkeller. Na prvních místech kapely jako Hurican a úplně dole se krčí drobným malým písmem napsaní Beatles. To už na popud kamarádky a fotografky, křehké blondýnky Astrid Kirchheerové, změnili image. Oholili si elvisovské kotlety a učesali se na takzvaný mop-top, tedy účes s ofinou jako smeták.

V Hamburku účinkovali s přestávkami až do konce roku 1962. Čtrnáct dní po jejich posledním hamburském vystoupení se píseň Please, please me dostala do anglické hitparády a odstartovala celosvětovou beatlemanii trvající dodnes.


Zvětšit mapu: rockový klub Kaiserkeller v Hamburku, Německo

autor: kls
Spustit audio