Barbora Tachecí: Aby to dobře dopadlo...

29. prosinec 2007

Nejposlouchanější stanici Českého rozhlasu vládne od 1. listopadu Barbora Tachecí. Za necelé dva měsíce spolu s týmem spolupracovníků - a vlastně všech redaktorů, moderátorů a dalších pracovníků stanice - připravila novou tvář vysílání. Posluchači, kteří si už na Nový rok 2008 naladí ČRo 1 - Radiožurnál, nejspíš budou překvapeni. Co (a kdo) na ně čeká, na co se mohou těšit?

Od 1. ledna 2008 to na "jedničce" vypukne - co přesně to bude? Zůstaneme-li u vánočního příměru - co jste upekli?

Naše cukroví je dílem velkého týmu lidí a všem jim i touto cestou znovu moc děkuji. Rádio jako nonstop servis, stálé moderátorské hlasy, spousta novinek. Ale hlavně: ještě lepší zpravodajství a publicistika. Posluchači by si rozhodně neměli každé všednodenní ráno nechat ujít Honzu Pokorného, celé dopoledne od pondělí do pátku Lucii Výbornou, pak shrnující Ozvěny dne ve 12 hodin, odpoledne magazínového typu o kultuře a cestování s Milanem Bílkem, podvečerní shrnutí událostí dne Hanky Shánělové. A samozřejmě zůstává Dvacetiminutovka Radiožurnálu a Radiofórum, ve kterém posluchači v jediné hodině uslyší úplný přehled o tom, co přinesl den.

A na co se mají posluchači těšit o víkendu?

Každou sobotu a neděli ráno uslyšíte Romanu Navarovou a s ní samozřejmě přehled mimo jiné o tom, jaké jsou hlavní události, jaká je dopravní situace v zemi, jaké nás bude čekat počasí. Hned poté velká novinka - možná pro posluchače ta víkendová nejvýraznější: od 10 do 11 hodin v sobotu i v neděli budeme vysílat oblíbený Zápisník zahraničních zpravodajů a navíc s novým průvodcem Alexejem Pyškem. Pan Pyško má nejen kouzelný hlas, ale navíc je jeho koníčkem cestování, a tak se nám jevil jako ten pravý pro tak báječný pořad, mimochodem naprosto unikátní v českém rozhlasovém éteru.

Od 11 hodin na posluchače čeká blok zajímavostí o Česku a o cestování, také o životním stylu a kultuře s Vaškem Žmolíkem. Odpoledne se bude každý víkend střídat Dan Takáč s Patrikou Strouhalovou. Naším cílem je přátelštější, milejší rádio, které posluchačům dá to, co si od rádia veřejné služby zaslouží především - kvalitní informace.

Jak navrhované změny přijalo vedení Českého rozhlasu a Rada ČRo?

Děkuji vedení i Radě ČRo, že mé vizi porozuměli a plně ji podporují. Bez nich bychom tak velké změny mohli realizovat jen těžko.

Jde tedy o kompletní změnu programového schématu?

Změny budou. Ale chci posluchače ubezpečit, že o nic z toho, nač byli zvyklí, nepřijdou: motoristé o své zajímavosti, jiní o aktuality z kultury, další pak například o rozhovory s významnými lidmi. Zkrátka v programu je namícháno pro posluchače vše, co by jim zpravodajsko publicistické rádio veřejné služby podle mého názoru nabízet mělo.

A v této souvislosti ještě jedna důležitá novinka: hodiny původní rozhlasové publicistiky vzrostou o 30 % (!), a to z 15 na 20 hodin týdně ve večerních časech.

V čem posluchači poznají největší rozdíl? A poznají ho?

Poznají ho za prvé v nových, či staronových, moderátorech, kteří k nim budou o všem, a to je to nové, promlouvat v pravidelných časech. Poznají ho v ještě kvalitnějším zpravodajství než dosud, a poznají ho v modernějším zvuku a příjemnější hudbě, která bude rámovat celou službu veřejnosti.

K hudbě se ještě vrátíme. Co zmíněnými změnami chcete posluchačům dát? Co je to "TO", co vysílání Radiožurnálu odliší od jiných stanic?

Český rozhlas si může jako jediný na českém trhu díky koncesionářům dovolit opravdu kvalitní tým reportérů a zpravodajů. Tím se odlišuje od všech jiných rádií. Není a nebude na českém rozhlasovém trhu lepší zpravodajství, než jaké nabízí a bude nabízet Radiožurnál. A pod to se podepisuji.

Teď se vrátím k hudbě ve vysílání Radiožurnálu. Za poslední měsíc a tři čtvrtě, tedy za dobu, kdy jste tady, se hudba hodně změnila. Jak na tom bude po novém roce? A pokud přijdeme s novinkami, jak myslíte, že je přijmou lidi? Myslím především ty, kteří jsou přece jen trošku konzervativnější.

Hudba je na Radiožurnálu na 2. místě, až po mluveném slově. Má jediný úkol - neodrazovat posluchače, které zajímá zpravodajství a publicistika. A podle toho budeme hudební dramaturgii stavět. Jinými slovy posluchače čeká absolutní klasika. Třeba Phil Collins, Robbie Williams, Chinaski, ABBA, Queen, Beatles, Enya, Petr Novák, Olympic, Lucie, Miroslav Žbirka, Lucie Bílá, Elán, Marie Rottrová a další a další. Tedy jména, která jsou spojena s tím, čemu se říká kvalitní většinová hudba.

Od půlky prosince nastoupila nová vedoucí domácí redakce Jitka Obzinová, Alexandr Pícha by měl být šéfredaktorem. Proč jste si do týmu nejužšího vedení Radiožurnálu vybrala právě tyhle dva lidi a co od nich čekáte?

Oba léta znám - především profesionálně. A tady, prosím, jasně odlišit, co je to kamarádství a co je to profesionální znalost člověka. Vím, co od nich mohu pracovně čekat, jejich dosavadních profesionálních výsledků si velmi vážím.

Jitka je držitelkou řady novinářských cen, všichni jsme sledovali její reportáže z válkou zmítaných oblastí. Umí vést lidi, protože má za sebou zkušenost ze slovenské televize JOJ, kde působila na pozici výrobní ředitelky. Je pravou kombinací profesionálního manažera a zároveň novináře - ideální šéf domácí redakce.

Alex Pícha má za sebou mnoho let v pozici ředitele této stanice, zná všechny lidi tady a má dokonalý cit pro to, co je služba veřejnosti. To je další klíčový člověk, kterého Radiožurnál potřebuje.

Na zmíněnou službu veřejnosti navážu. Kromě ní však také, předpokládám, očekáváme, že Radiožurnál bude konkurovat i ostatním stanicím - a tady řekněme rovnou, že se jedná o soukromé stanice. Proč myslíte, že může konkurovat? A proč by vlastně měla konkurovat?

Ale naším cílem také není někomu konkurovat. Naším cílem je poskytovat to, co si představujeme pod pojmem velmi kvalitní služba veřejnosti. Až jako druhá věc, jakýsi vedlejší efekt všech zmíněných změn, může být - ale také nemusí - oslovit více posluchačů. Přála bych si, aby to tak bylo, ale není to pro nás to nejdůležitější. Především chceme společně postavit ještě lepší rádio.

Děkuji Vám za rozhovor.

autor: lep
Spustit audio