Bamboo rafting a sloní projížďka v Thajsku

Skalní vyznavači raftingu jistě namítnou, že není zapotřebí překonat tisíce kilometrů kvůli hodinové projížďce na raftu kdesi hluboko v thajské džungli. Neopakovatelná atmosféra řeky proplétající se divokou přírodou jistě přesvědčí téměř každého.

Výchozím bodem pro výlety do přírody je severothajské město Chiang Mai. Desítky turistických kanceláří nabízejí jedno i vícedenní túry do okolní všudypřítomné džungle. My jsme zvolili jednodenní výlet, který sliboval spoustu nevšedních zážitků v podobě sjíždění řeky na gumovém raftu a k tomu místní specialitu: rafting na bambusových vorech. Pokud jste ještě nikdy na raftu neseděli, není třeba se obávat. Řeky v severním Thajsku jsou divoké tak akorát. Nebudete se ani nudit, ale na druhou stranu ani bát o holý život. Na seznámení s raftingem skvělé místo. Navíc budete projíždíte úžasnou přírodou, která se v Česku vyskytuje možná jedině v Zoologických zahradách.

Potom, co vám stoupne adrenalin při raftingu na gumovém člunu, klidnější část řeky sjedete na bambusovém voru a budete mít dostatek času vychutnat krásy fauny i flóry.

Po vynikajícím obědě z místních specialit byl akorát čas na další program. Pokud vás fascinují sloni např. v pražské ZOO a občas sníte o tom, jaké by to bylo ocitnout se na sloním hřbetu, Thajsko je ta pravá země převést sny v realitu. Domorodí mládenci, kteří jsou v "řízení" slonů jako doma vám ochotně pomohou do sedátek upevněných na sloních zádech. A pak už se jen zuby nehty držíte čehokoli po ruce a jde vám hlava kolem, jak se pod vámi ta obrovská živá hora dává do pohybu.

Neméně zajímavou tečkou celodenního výletu byla návštěva vesnice kmene Karen. Tento kmen je dobře známý kovovými kruhy, které coby ozdoby nosí na krku a končetinách.

Večer jsme byli tak plni dojmů a to nás čekal ještě skoro celý měsíc v Thajsku nabytý událostmi.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané ve třetím kole soutěže můžete hodnotit v červnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio