Auditní zprávy EK se budeme snažit získat všemi právními prostředky, sděluje senátor Bek

Senátní komise chce zkoumat auditní zprávy Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Ministerstva ale komisi odmítají dokumenty vydat. Co na to říká místopředseda komise, nestraník a senátor Mikuláš Bek?

„Situace je úsměvná, dostáváme od všech dotčených ministerstev negativní odpověď,“ popisuje s tím, že komise se bude snažit všemi právními prostředky dokumenty získat, přestože jsou důvěrné. Senát je totiž podle Beka ústavním orgánem, nikoliv nějakou třetí stranou.

„Proto se domníváme, že bychom měli mít k dokumentům přístup, byť nebudeme mít právo je zveřejňovat, dát je třeba do rukou novinářům“ ubezpečuje.

Fungování komise se může rozběhnout tehdy, když bude mít v rukou relevantní dokumenty.
Mikuláš Bek

Úkolem komise podle něj není říkat, zda jsou audity správné, nebo nesprávné, ale zajistit senátorům, aby měli v rukou spolehlivé dokumenty a udělali si vlastní úsudek, jak je situace vážná a jaká jsou rizika Česka ve vztahu k dotacím.

„Nejsme tu od toho, abychom byli soudci, to určitě není úlohou senátorů,“ zdůrazňuje.

Vytipovat další kauzy

Výsledkem práce komise může být podle senátora třeba soubor dokumentů, který se nebude týkat jenom auditních zpráv, ale případě některých kauz, o nichž se ve zprávách mluví.

„Rádi bychom na základě auditů či předběžných auditů vytipovali několik kauz, se kterými bychom se chtěli co nejblíže seznámit,“ přibližuje.

Předpokládá také, že by si do Senátu zvali aktéry jednotlivých dílčích kauz, ať už to budou zástupci dotčených institucí nebo zástupci dotčených firem.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.