Agent Storm, sonda na Marsu, vrak lodi a kaplan ve Valdicích. Co všechno zažijí lidé s kuriózním povoláním?

28. březen 2017

Ve středu v pražské RockOpeře Lucie Výborná oslaví jubilejních 100 000 minut rozhovorů. A tak se tento týden nese ve znamení výběru osobností, které od roku 2008 prošly studiem Radiožurnálu. Tentokrát jde o hosty s opravdu kuriózním povoláním.

Kovboj, pastor, dělník, knihkupec, tanečník. Tím vším prošel spisovatel a nositel mnoha povolání Robert Fulghum. Člověk, u kterého je od nápadu k realizaci jen pár vteřin, nebojí se výzev a také se nebojí říkat, na co zrovna myslí.


Lidé, kteří jakýmkoliv způsobem pronikli do vesmíru, mají velmi zvláštní pohled na svět.LUCIE VÝBORNÁ

V knize Co jsem to proboha udělal napsal seznam otázek pro kvalitnější konverzaci. A tak Lucie Výborná neváhala některé použít, třeba oblíbenou: Slýcháte tajemné hlasy? A co odpověděl Robert Fulghum? Přesvědčete se zde.

Během rozhovoru jsme se dostali i hodně vysoko, až do vesmíru. Víte například, jak se řídí vozítko Curiosity na povrchu Marsu? Rozhodně to není žádná projížďka s autíčkem na ovládání. Dobře to ví planetární geolog NASA James Rice.

S dalším hostem Radiožurnálu jsme se zase ocitli hodně hluboko. Jindřich Böhm, mezinárodně uznávaný vrakový potápěč, se potápěl jako profesionál k místům mnoha námořních katastrof.

Třeba k trajektu Estonia, ale i k lodi Wilhelm Gustloff, jejíž potopení znamenalo největší námořní katastrofu v dějinách. Ke dnu šlo až 9 000 lidí. Přežila jen hrstka, mezi ní paní Eva Dorn – Rotchieldová. Jaké to je, když vám příběh potopené lodi může vyprávět člověk, který na palubě osobně byl?

Čtěte také

Jedním z těch, kteří se dívali na Zemi také pěkně z výšky, patří americký astronaut Andrew Feustel. Vynesl do vesmíru českou vlajku, Nerudovy Písně kosmické i Krtečka.


Hosté v tomhle díle se, tak či onak, dotkli věčnosti. Nebo jakéhosi nekonečna, chcete-li.LUCIE VÝBORNÁ

Celých devět let čekal na svůj první let do vesmíru, jeho pocity ale byly neuvěřitelné. „Pohled na zeměkouli průzorem skafandru byl neuvěřitelný, máte pocit, že jste bezprostředně spojení s vesmírem,“ popsal astronaut. A jaké druhy snů mají astronauti ve vesmíru? Celý rozhovor si poslechněte zde.

Ne každému se podaří mluvit s džihádistou. Rozhovor s Mortenem Muradem Stormem, bývalým členem Al Káidy, následně agentem několika tajných služeb včetně CIA, MI6 a dánské PET si Lucie Výbroná nenechala ujít.

Aleš Jaluška

Storm utekl od džihádu k tajným službám a zasloužil se o zabití jednoho z nejvýše postavených členů Al Kaidy, svého bývalého přítele Alího Al Awlakiho. Ve studiu například vyprávěl, jak se ho pokusila zabít CIA.

Čtvrt století mluvil s vrahy, kteří vraždili opakovaně. Vězeňský kaplan ve Valdicích a husitský farář Aleš Jaluška ví, jak dlouho trvá, než mu přestanou říkat svou pohádku. A proč jsou lidé zlí?

„V nás je dobro i zlo, většinou jsme dobří, volíme dobré, ale někdy se nám to vymkne z ruky a spustíme lavinu, která to dobré zahrabe,“ řekl v rozhovoru.

autoři: jap , lvb
Spustit audio