Adam Michnik: To, co se v Polsku děje, je sledování Putinovského modelu státu

Odpor proti komunistickým režimům bývalého sovětského bloku začal v Polsku, kde dnes vládne konzervativní a populistická strana Právo a spravedlnost. Vypadá dnešní Polsko tak, jak si aktéři demokratických reforem před 30 lety představovali? „V současné době je jak svoboda Polska, tak svoboda člověka v Polsku, ohrožena,“ říká bývalý významný disident, politik a šéfredaktor listu Gazeta Wyborcza Adam Michnik.

V Polsku podle Michnika vládne garnitura lidí, která je anti-evropská, xenofobní a způsobila izolaci země ze společenství demokratických států.

Čtěte také

„To, co se v Polsku děje, je sledování Putinovského modelu státu. V tomto smyslu jsou lidská práva ohrožena, protože došlo k demontáži nezávislé justice a prakticky neexistuje ústavní soud,“ zdůrazňuje.

I přesto dala velká část občanů Polska svůj hlas právě straně Právo a spravedlnost. Podle Michnika ale tato strana nikdy nedělá to, co doopravdy říká, a za svou popularitu vděčí tomu, že každému něco naslibovala.

Polsko míří k autoritářství

„Tato vláda Polsku škodí, kazí ho a sleduje ty nejhorší vzorce. Takové, které ukazuje Putin, Lukašenko nebo Erdogan,“ vykresluje současné tendence vrcholné polské politiky Michnik.

Jako dlouholetý šéfredaktor Gazety Wyborczy si sice pochvaluje si, že noviny mají úspěch, a to jak komerční, tak z hlediska respektu a popularity u čtenářů. „Ale ne všichni voliči čtou noviny,“ dodává.

Jak Adam Michnik vzpomíná na disidentská setkání Poláků a Čechoslováků na hranici? A jakou roli dnes hraje polská katolická církev? Poslechněte si celý rozhovor z audioarchivu.

 

autoři: Pavel Novák , prh
Spustit audio

Související