Aby už mosty nepadaly. Liberečtí vývojáři vyvinuli speciální čidla, která monitorují statiku mostů on-line

30. duben 2022

Předejít spadnutí mostu nebo zřícení svahu. I to je cíl libereckých vývojářů, kteří sestrojili malé senzory. Díky nim sledují statiku on-line, a dokážou tak odhalit nebo dopředu vypočítat i milimetrové změny. Některá čidla mají třeba na jihu Liberce na mostě přes Lužickou Nisu.

„Malý mostek se skládá ze tří částí. Na každé části mostu máme jedno čidlo, kde měříme dynamiku, jak moc auta ten most rozkmitávají,“ ukazuje Petr Klokočník, ředitel start-upu Statotest. „Primárně jde o čidla, která měří dlouhodobě fyzikální veličiny, náklony, vibrace a posuny – třeba spáru na mostě.“

Jedna krabička s čidly má 15 na 12 centimetrů. Uvnitř se nachází procesorová jednotka, měřicí obvody a komunikační obvody, ale i GPS, anténa, senzor teploty nebo senzor vlhkosti.

Široké možnosti využití

Původní myšlenka přišla, když jsem viděl most v Janově a Trojskou lávku, které spadly. Říkal jsem si: Jak to, že nikdo nevěděl, že se něco takového blíží? Problematických staveb, například malinkých mostků po vesnicích a městečkách, jsou v Čechách desetitisíce,“ dodává Petr Klokočník.

Vývojáři dokážou díky datům z malých senzorů a umělé inteligenci předpovědět i změny ve statice, a to nejen mostů. Nová liberecká čidla mají také měřit třeba posuny ledovců na Špicberkách.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související