50 let pořadu Pozor, zákruta!: zakázaná hudba i slavné osobnosti

Neskromně doufáme, že znělku Zápisníku zahraničních zpravodajů byste poznali už podle prvních tónů. Koneckonců z rádia už ji posloucháte pěkně dlouho. Je tu však ještě jeden rozhlasový pořad, který Zápisník dokáže trumfnout.

Vysílá se už neuvěřitelných 50 let. Jeho znělku má v uších zapsanou většina Čechů narozených před rokem 1989, i když už ji neslýcháme v českém éteru. Je to legendární relace Pozor, zákruta, která se vždy vysílala a pořád vysílá z Bratislavy. Právě tam se na 50. výročí Zákruty vzpomínalo.

Ladislavu Bratovi se její ústřední znělka nikdy neoposlouchá. Dlouhá léta byl vedoucím redaktorem relace Pozor, zákruta! a myslí si, že ten pořad by měl usilovat o oficiální zápis do knihy rekordů. Rád taky vzpomíná na české motoristické fanoušky.

„Měl jsem je velmi rád. Češi byli vždy zanícení motoristé, fanatici v dobrém smyslu slova,“ vybavuje si.

Zákruta se snažila působit hlavně preventivně. Aut bylo sice na silnicích mnohem méně než dnes, ale některé situace z provozu jsou prostě věčně aktuální.

Zahraniční hudba i známé osobnosti

Motorismus však nebyl jediným lákadlem, kvůli kterému si až dva milióny posluchačů pravidelně ladily Zákrutu. Možná překvapivě lákal motoristický magazín taky na dobrou muziku. Bratislavské studio bylo totiž příliš daleko od pražských cenzorů. Sám to zažil dlouholetý spolupracovník Zákruty Petr Šimáček.

„V Zákrutě jsme mohli vysílat daleko více anglosaské hudby. Tenkrát existovaly kvóty, kolik je možné za den vysílat anglických písní – bývaly to tři denně. To v Zákrutě byly tyto tři písně odvysílány během jediné hodiny. Tím jsme se odlišovali,“ říká.

Prostor v Zákrutě dostávaly taky známé osobnosti, které třeba na první pohled neměly k motorismu zrovna blízko. Třeba takový ministr financí Václav Klaus v roce 1990.

„Jsme pro revoluci, diskontinuitu i změny, které naše země potřebuje. Neplatí to však ve všem. Některé věci, které se dnes mění, bych neměnil. Naopak bych daleko více měnil ty, které se nemění. Zákruta může spadat do kategorie, která se měnit nemusí,“ říkal tenkrát Václav Klaus.

Motoristům radí už padesát let

Rozhlasový archív zkrátka ukrývá mnohé poklady. Ostatně matador Zákruty Petr Šimáček si vzpomíná, že se třeba několikrát o motorismu bavil i s Karlem Gottem. A to byly teprve perly.

„Karel vždy uváděl, že nejlépe si sám zazpívá v autě. Tam mu nezazvoní pošťák, neotravuje hospodyně a podobně,“ potvrzuje Petr Šimáček.

Pořad Pozor, zákruta! se dřív vysílal na federálním okruhu, dnes používá její značku Slovenský rozhlas. Denně, vždycky jednu hodinu po poledni, se ozve znělka, kterou čeští i slovenští řidiči, ale vlastně i neřidiči znají už padesát let.

autoři: Vojtěch Berger ,
Spustit audio

Související