Zvítězila myšlenka na to, kde sebrat co nejvíc peněz, kritizuje novou loterijní daň ředitel loterie Korunka

2. leden 2020

Nový rok přinesl 15% srážkovou daň z výher v loteriích, které přesáhnou jeden milion korun. Razantně se zvýšila také takzvaná loterijní daň, a to z 23 % na 35 %. Jde o znevýhodnění třeba vůči kurzovému sázení, upozorňuje Filip Bocek, ředitel druhé největší loterijní společnosti na českém trhu.

Společnost Sazka oznámila, že kvůli nové dani bude možná muset zdražit sázenky a že kvůli tomu podá stížnost k Evropské komisi. Druhá největší společnost na českém loterijním trhu, loterie Korunka, coby součást holdingu Tipsport není tímto opatřením zasažena tak silně, ale i pro její činnost bude mít nepříjemné důsledky.

Filip Bocek upozorňuje, že loterijní daň není stejná jako jiné daně pro firmy, jak si myslí mnozí nezasvěcení, ale že jde o speciální daň, kterou je loterijní společnost povinna odvést z toho, co nevyplatí na výhrách.

„Plus minus 60 % vyplatíme do výher, zůstane nám 40 % z toho, co se v daném slosování nasázelo, a z toho teď rovnou nově odvádíme 35 %. Teprve potom fungujeme jako normální firma,“ popisuje Filip Bocek s tím, že jde de facto o typ sektorové daně.

Nejde o prevenci, loterie nevedou k závislosti

Čtěte také

„Myslím, že zvítězil pohled na čísla a myšlenka na to, kde sebrat co nejvíc peněz,“ hodnotí nové opatření ředitel loterie Korunka. „Původní idea totiž byla zdanit ty formy hazardu, které mohou způsobovat závislost,“ odkazuje na fakt, že doteď byla nejvíce zdaněna technická hra, tedy automaty.

Nové zdanění loterií je podle Bocka neadekvátní, protože ze všech forem hazardu jsou z hlediska vzniku závislosti nejméně nebezpečné. Přitom jiné formy s vyšší rizikovostí jako třeba kurzové sázení jsou i nadále zdaněny méně.

Pokud dojde k velkému nárůstu cen loterií, hrozí, že hráči si budou hledat neoficiální cesty, kde se nebudou odvádět takové poplatky, upozorňuje Filip Bocek. A varuje, že tuto riskantní mez nová daň už atakuje.

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.