Zúčastním se i dalších inspekcí práce. Překvapilo mě, že je to považováno za zločin, říká Stropnický

Poradce ministryně práce a sociálních věcí Matěj Stropnický se v jejím doprovodu zúčastnil přepadové kontroly v severočeské firmě Edgewell. Posléze zveřejnil na internetu fotografie z inspekce a podle některých kritiků tím porušil zákon. Proč se inspekce účastnil? A jak akce souvisela s blížícími se volbami, ve kterých bývalý lídr Zelených kandiduje za ČSSD? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl Matěj Stropnický.

Ministryně Jana Maláčová v pondělí oznámila, že se ve čtvrtek zúčastní další kontroly Inspektorátu práce ve firmách. Zúčastníte se i vy?

Předpokládám, že ano. Rozhoduje o tom ale paní ministryně. 

Čtěte také

Přikázala vám to?

Když jsme v pondělí plánovali program na zbytek týdne, tak jsem byl informován, že se mám zúčastnit.

Ptám se proto, že vaši účast na takové kontrole minulý týden a její prezentaci na sociálních sítích vám vyčítali opoziční politici, ale také někteří právníci a advokáti. Nechal jste si udělat právní analýzu, za jakých podmínek se můžete takové inspekce zúčastnit?

Trochu s nadsázkou musím říct, že jsem překvapený, že je za hrdelní zločin považováno to, že jsem navštívil továrnu za doprovodu jejího ředitele. Celou tu dobu, co jsme s paní ministryní byli v té továrně, tak byl pan ředitel na krok od nás. Teď z toho některá média dělají právní bitvu a toho já se nechci účastnit. 

Na druhou stranu, pokud jste tam přišel s cizineckou policií a inspektory práce na kontrolu, která je nějakým způsobem regulována, měl jste právo tam být?

Podle výkladu Ministerstva práce takové právo ministerstvo a kdokoliv, koho určí ministryně jako její doprovod, má.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související