Zlatko Míčka radí, jak vybírat víno: Neřiďte se počty medailí

11. únor 2015

Degustace vín není jen zábava, ale také práce. A někdy ne příliš chutná, jak potvrzuje sommelier a znalec vína Zlatko Míčka, který čas od času degustuje i vína stará pouze několik měsíců.

Taková vína mají zrání teprve před sebou, a tak se podobají spíš džusům. Sommelier při jejich ochutnávání musí zapojit fantazii a také zkušenosti, aby si dokázal představit, jak bude chutnat hotový nápoj, který půjde na trh.

Jenže i to je součást živobytí sommeliera, který nakupuje velmi mladá vína za dobré ceny. „V této fázi je cena vín skutečně jiná než na trhu,“ potvrzuje Zlatko Míčka v rozhovoru Hosta Radiožurnálu.

Při výběru raných vín se proto neřídí vůní ani chutí, ale takzvanou dochutí. Všímá si tedy například kyselin, třísloviny, jestli víno rychle padá nebo zda vydrží dlouho na jazyku.

Čtěte také

Může se však stát, že se i přes všechny zkušenosti nakonec netrefí. „Lidem víno nepadne do oka,“ uvádí jeden z důvodů neúspěchu nakoupeného vína Zlatko Míčka. Těžkou hlavu si z podobných případů nedělá. „Když nakoupíte 200 položek a dvě tři neprodáte, tak je to jedno,“ soudí.

Zlatko Míčka, sommelier a znalec vína

Současně přiznává, že během dvou tří hodin klidně ochutná i 45 vzorků vín. „Vzorek má dva tři centilitry. A vypít láhev za tak dlouhou dobu, to se dá,“ uznává. Připomíná však, že někteří profesionálové víno po ochutnání vyplivnou, jiní zas bývají po degustaci uvolněnější.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

    Václav Žmolík, moderátor

    ze_světa_lesních_samot.jpg

    Zmizelá osada

    Koupit

    Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.