Zlatá lyže vznikla díky několika dukátům

29. leden 2012
Po Česku

Už 11. a 12. února se do Nového Města na Moravě sjedou špičky světového běžeckého lyžování a jejich fanoušci. Pojede se totiž slavná Zlatá lyže, závod světového poháru. A právě do míst, kde se bude závodit, vás zveme na další z výletů.

Kdy na Vysočině došlo k rozšíření lyží? Jaké jsou osudy novoměstských lyžařských rodin? I to jsme se dozvěděli v sobotním výletu, během něhož jsme navštívili Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě.

„Historie Zlaté lyže sahá do 30. let. Místní rodák Jílek z Rovečného během schůzky v Praze prohlásil, že je třeba něco podniknout pro tento zapadlý kout. Následně složil zlaté dukáty na výrobu první zlaté lyže. Tak vznikl tento známý závod, který má jednu z nejdelších tradic na světě,“ vypráví někdejší děkan lesnické a dřevařské fakulty v Brně a dlouholetý ředitel a předseda organizačního výboru Zlaté lyže Ladislav Slonek.

Založení Zlaté lyže nepamatuje, protože závod se poprvé jel už 6. a 7. ledna 1934. Stavbu lyžařského stadiónu Vysočina Aréna však zažil. „Areál se začal budovat na začátku 70. let,“ vysvětluje Ladislav Slonek. „Všechny sportovní tratě vedly z Nového Města a poté ze stadiónu, proto se musely prodloužit a vrátit do malého údolí, kde architekt Jan Kruml postavil známý hotel Ski,“ popisuje.

Novoměstsko nabízí na 100 kilometrů upravených běžkařských tratí

Stadión, který se rozkládá v lese jen několik set metrů od okraje Nového Města na Moravě, pravidelně hostí nejdůležitější světové sportovní podniky nejen v běžeckém lyžování, ale i v biatlonu.

V současné době je v jeho rámci k dispozici sedm různých FIS homologovaných tratí, ze kterých se dá poskládat odpovídající okruh. Novoměstsko je však cílem nejen pro špičkové závodníky, ale také pro rekreační vyznavače běžeckého lyžování.

„V okolí Nového Města je 100 kilometrů udržovaných tras. Ty vedou od města směrem na Tři Studně a až na Milovy. Dále také přes Kuklík na Jimramov,“ popisuje Jaroslava Šmídková z informačního centra.

„Na Novoměstsku držíme tradici. Trasy jsou upravené na klasické lyžování. Pro bruslaře máme dvoukilometrové kolečko nebo závodní trasy u hotelu Ski, kde je možné jezdit, pokud se právě nekonají závody nebo tréninky,“ zmiňuje s tím, že rozpis najdou zájemci na webových stránkách Lyžařské Novoměstsko.

V Novém Městě na Moravě se konávají závody světového poháru

„V Novém Městě máme také sjezdovku s lanovkou, dětský vlek a v provozu je také dětská lyžařská škola, půjčovna lyží nebo občerstvení,“ dodává Jaroslava Šmídková s tím, že sjezdovka měří 550 metrů s převýšením okolo 100 metrů a je určena pro mírně i středně pokročilé lyžaře.


Zobrazit polohu Nového Města na Moravě na větší mapě

Spustit audio