Zkontrolujte ledničky a mrazáky, topná sezona začíná. Kdo nejvíce ušetří?

28. září 2020

Začátek topné sezóny je tady. Své kotle či radiátory sice letos spouštíme asi o dva týdny později než loni, vytápění se ale nevyhneme. Jaké budou letošní ceny za teplo? Podle výkonného ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiřího Gavora ušetří ti, kteří mají individuální vytápění a topí zemním plynem.

Topná sezona začíná oficiálně 1. září, teplárny ale čekají na to, až dva dny po sobě klesne denní teplota pod 13 stupňů. To se stalo až teď. Může mít posun topné sezóny vliv na ceny za teplo?

Čtěte také

„Čím je sezona teplejší, tím víc spotřebitelé ušetří. Bohužel je to zase ztráta tržeb pro teplárny,“ říká Gavor. Podle něj zřejmě ušetří hlavně odběratelé tepláren, kteří používají jako palivo zemní plyn.

Plyn = levná komodita

„Více ušetří ti z nás, kteří mají individuální vytápění a topí právě zemním plynem, který je v těchto časech docela levná komodita. Tam už jednotliví dodavatelé ohlásili docela významné zlevnění,“ přibližuje.

Jmenuje například ČEZ, který ohlásil zlevnění elektřiny o devět procent a plynu o jedenáct procent, největší dodavatel plynu Innogy zlevní o pět procent. „Další dodavatelé na trhu určitě také připravují změny ceníku,“ míní Gavor.

A jak při vytápění domu nebo bytu ušetřit? Ke známým radám patří úsporné chování, nenechávat spotřebiče v běhu, když nejsou potřeba. „Největší žrout elektřiny v domácnosti je lednička a mrazák, takže je vhodná doba podívat se, zda tam není zbytečná námraza. Je to spotřebič, který jede neustále, na rozdíl od svícení,“ doporučuje.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.