Žijeme ve světě, kde je všechno možné. A trpíme, říká spisovatel Patrik Hartl

6. listopad 2018

K tomu, aby Patrik Hartl pobavil celý sál, mu vlastně stačí se jenom zasmát. Přesto píše knížky a divadelní hry. „Stávám se nerdem. Jsem úzce zaměřený, funguju v přesně vymezeném prostoru, do kterého rvu hodně energie. Posledních 19 měsíců tím prostorem byla knížka, kterou jsem psal,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Hyperaktivní workoholik, přetuněný trabant, samotář ve vlastní továrně na sny a puntičkář se šílenou energií. Tak o sobě mluví samotný Patrik Hartl, kterého Češi znají především jako spisovatele, režiséra a autora divadelních her. 

Kvalitu autor pozná tak, že dojme sám sebe.
Patrik Hartl

„Žiju v akváriu. Své vlastní prostředí si definuju sám, vymýšlím si vlastní mikrokosmos, ve kterém je mi dobře. Mimo něj už bych asi neuměl existovat,“ popisuje. A o kterém míkrokosmu že to mluví? Jde prý především o psaní. Jak přiznává, realitu, o které píše, totiž skutečně žije.

Patrik Hartl: Jsem jako přetuněnej Trabant – je ve mně víc síly, než karoserie dokáže unést

Patrik Hartl

Spisovatel, scenárista a autor divadelních her Patrik Hartl je známý tím, že má hyperaktivní mozek, který neustále něco vymýšlí. „Nevydržím mít v hlavě prázdno – to mě nervuje a jsem nešťastný a agresivní. Čím jsem starší, tím víc jsem nerudný, když nemám v hlavě zaplněno, takže pořád něco vymýšlím. A když vymýšlím, tak se ta energie strká na papír a je všechno v pořádku. Jsem jako přetuněnej Trabant,“ říká o sobě.

S kým snídáme a večeříme

O svém psaní mimo jiné říká: „Zajímá mě, co se děje u lidí v kuchyni, obýváku a ložnici. Mám pocit, že právě tam se odehrává celý život.“

Určující pro člověka totiž podle něj není kariéra nebo vzdělání. Ale to, s kým snídá, večeří a s kým chodí spát. „Jde o klíčové rozhodnutí života. Bohužel nám o tom nikdo nic neřekne. Protože o tom nikdo nic neví. Vždyť sami rodiče většinou nasekají spoustu chyb.“

„Žijeme ve světě, ve kterém je všechno možné. A přitom doma často trpíme,“ dodává. Mimochodem, právě to je téma poslední knihy Patrika Hartla s názvem Nejlepší víkend, která se nedávno objevila na pultech knihkupectví.  

autoři: Lucie Výborná , als

Související