Zdenku Fantlovou připravila heydrichiáda o snoubence. Nyní žije v domě, kde vznikl plán Athropoid

V sobotu to bude 75 let, kdy parašutisté Jan Kubiš a Josef Gabčík zaútočili na zastupující říšského protektora Reinharda Heydricha a smrtelně ho zranili. Byl to nejvýznamnější odbojový čin druhé světové války v Evropě. Terčem jejich akce byl nejmocnější muž v protektorátu a prominentní nacista, který navíc vehementně prosazoval německý plán na vyhlazení Židů.

Pronásledování se nevyhnula ani Zdenka Fantlová z Rokycan. Tak jako v případě většiny českých Židů, začala i její strastiplná válečná anabáze v Terezíně, kam přišla v lednu 1942.

„Měla jsem tam snoubence, byli jsme zamilovaní. Před tím pořád chodily transporty na východ, nikdo v Terezíně nevěděl, kam šli a co se s nimi stalo. Najednou byl trestní transport v červnu 1942, každý si lámal hlavu, co to znamená, v čem je rozdíl. Můj snoubenec byl v trestním transportu, než odjel, dostal se do ženského lágru, dal mi na prst plechový prstýnek, a řekl, že to je náš prstýnek, který nás bude chránit,“ vzpomíná.

Prstýnek pod jazykem

Zdenku Fantlovou esesáci převezli do Terezína, hrála při vstupní kontrole vabank. Vězenkyně si do tábora nesměly nic vzít, a tak prstýnek schovala pod jazykem. „Pro mne prstýnek znamenal lásku a naději. A to mne drželo,“ dodává.

Paní Fantlová vytáhla tenký plíšek z obálky a vložila mi ho do dlaně. Byl to zvláštní pocit. Svého Arna se po válce nedočkala, trestní komando vypravené z Terezína pár dnů po smrti Heydricha nacisté zlikvidovali. Zdenka Fantlová žila ve Švédsku, pak v Austrálii a nakonec se usadila v Londýně.

V domě bylo i šifrovací oddělení

Z okna bytu se dívá do Kensingtonských zahrad. Dům postavený těsně před válkou se jmenuje Porchester Gate. Aniž to tušila, vrátil ji do časů heydrichiády. Právě tady totiž sídlila za druhé světové války československá vojenská zpravodajská služba. Její šéf plukovník František Moravec tady v říjnu 1941 připravil plány pro výsadek Anthropoid. Jeho cílem byl útok na Heydricha.

Na Porchester Gate si pamatuje i Jaroslav Klemeš, příslušník výsadku Platinum, který seskočil do protektorátu na začátku roku 1945. „Bylo tam i šifrovací oddělení,“ popisuje.

V 6. patře cihlového domu Porchester Gate na okraji Kensingtonských zahrad úřadovala během 2. sv. války vojenská tajná služba ministerstva obrany čs. exilové vlády. Právě zde v říjnu 1941 začal šéf služby plk. František Moravec plánovat operaci Anthropoid

Dům Porchester Gate zaujal i českého dokumentaristu Jana Kaplana, který žije v Londýně a před lety natočil o atentátu film. Ve dvoře domu našel místo, kde zpravodajci parašutisty před výsadkem fotografovali.

„Na cihlách jsem viděl určité kazy, to znamená, že jsem podle fotek mohl určit, kde stál přesně Kubiš, když ho fotil fotograf,“ říká.

autor: Jaroslav Skalický
Spustit audio