Zdeněk Merta

11. duben 2010

Klid nedělního dopoledne přímo vyzývá k práci - to si myslí skladatel a hudební producent Zdeněk Merta. "Pondělí by mělo být vyhlášeno svátkem práce," říká. V neděli dopoledne je totiž klid, který považuje za jeden z předpokladů ke své práci hudebního skladatele.V pondělí 12. dubna bude hostem Rosťa Čapek, výrobce hudebních nástrojů.

Během své umělecké dráhy zvládl zhudebnit mnoho textů, i když, jak podotýká, někdy vzniká první hudba a libreto se píše později. Zdeněk Merta vzpomněl především na spolupráci s manželkou Zorou Jandovou, se kterou pracoval na muzikálu Nahá múza. "Tento muzikál vznikal vlastně celých třicet let, co se se známe. Spoustu melodií vymyslela Zora," okomentoval rodinnou spolupráci s tím, že Zora Jandová často zastává funkci dramaturga a jakéhosi hudebního korektora, protože hotové skladby slýchává obvykle jako první.

Hudební skladatelé dokážou prostřednictvím hudby zachytit myšlenky, pocity nebo nálady. Je vůbec něco, co hudbou vyjádřit nejde? Zdeněk Merta se domnívá, že muzika má jiný charakter než realita, a tak nedokáže zachytit a popsat zcela konkrétní věci. "Třeba vepřové koleno," uvádí s úsměvem a nechtěně upozorňuje na blížící se dobu oběda.

Za opravdovou výzvu považuje návrh jednoho svého kamaráda, aby hudebně popsal řeku Morava. "Cítím se jako Moravák," říká k tomu Zdeněk Merta, který výzvu zřejmě přijme.

Zdeněk Merta se svou prací přesunul od popu ke klasické hudbě. Důvod však neumí přesně specifikovat. "Je jich hodně. Člověk stále vnímá souvislosti kolem sebe, své hraje i věk a nové informace," popisuje. Navíc dodává, že byl nucen se vzdělávat a později se chtěl pořádně naučit hudební řemeslo.

Málokdo má možnost vyzkoušet si obě školní pozice – roli studenta i učitele. Zdeněk Merta tuto možnost dostal a začal učit na konzervatoři v Praze. "Studentům vykládám své zkušenosti. Skripta nemám, vytvořil jsem si poměrně osobní způsob komunikace se studenty," vysvětluje.

Jak vypadá spolupráce Zdeňka Merty s brněnským divadlem? Proč považuje Brno za osudové město? A jak vzpomíná na spolupráci s Hanou Hegerovou? Odpovědi i na tyto otázky se dozvíte při poslechu zvukového záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru se Zdeňkem Mertou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio