Zdá se vám, že svět není v pořádku? Navštivte dům vzhůru nohama, symbol lidské hlouposti

Za poslední měsíce se stali turisté něčím vzácným a unikátním. I tam, kde předtím možná někomu vadili, po nich najednou bylo smutno. Způsobů, jak je teď přilákat, je spousta a některé jsou i trochu šílené. Třeba jako dům vzhůru nohama. I když ten jeho majitel u Liptovského Mikuláše nepostavil pouze kvůli návštěvníkům, ale taky jako symbol toho, že svět podle něj není zcela v pořádku.

Sněhurka a sedm trpaslíků sedí vzhůru nohama, v podlaze jsou okna... Stojím v prvním patře domu u Liptovského Mikuláše a všechno je tam jinak.

Pocit jemné opilosti

Musím se přidržovat se stěn, abych neupadla. Alespoň mám pocit, že by se to mohlo stát, protože plocha pode mnou je příliš šikmá. Zároveň nahlížím do pokojů, kde vidím veškeré zařízení ze stropu vzhůru nohama.

Rozladí se nám vestibulární sytém na principu toho, že dům je posunutý na základě dvou šikmých rovin. To znamená, že člověk získá pocit, že je jemně opilý,“ vysvětluje.

Bylo těžké dům postavit? „Pro lidi, kteří něco umí, není nic těžkého,“ směje se. „Nebylo to standardní, ale nebylo těžké ho postavit.“

To je Cyril Fogaš – majitel, podnikatel, mozek celého projektu a také důchodce, který si chce plnit své sny a tak trochu rebel.

Začalo to zákazem heliportu

Čtěte také

Jako vrchol svého podnikání jsem chtěl postavit sám na vlastní náklady heliport, který by sloužil kromě vyhlídkových letů i k tomu, aby v případě nepříznivého počasí zabezpečil přistávání záchranářských helikoptér v této lokalitě. Ačkoli jsem měl všechna souhlasná stanoviska, postavil se proti tomu primátor Liptovského Mikuláše. Argument byl, že lidem na Liptově nad hlavami helikoptéry létat nebudou,“ popisuje útrapy projektu.

Spor s městem se táhne už dvanáct let, Liptovský Mikuláš stavbu odmítá z mnoha důvodů. Pan Fogaš radnici odpovídá tak, že zablokoval třeba výstavbu cyklostezky, která přechází přes jeho pozemek. Ale to je příběh jejich letitého sporu skutečně jen ve zkratce.

Symbol bláznivého světa

Ačkoli podlahy jsou jen zlehka zešikmené, člověk má uvnitř pocit, že spadne a musí se přidržovat stěn

Tento dům vzhůru nohama slouží jako symbol lidské hlouposti a právní nestability města Liptovský Mikuláš a Slovenské republiky. Má být symbolem toho, že svět často funguje vzhůru nohama, nelogicky, na základě rozhodnutí takzvaně silných lidí, ale že to není správné,“ představuje svou vizi.

Vize Cyrila Fogaše s domem ani neschváleným heliportem neskončila. Přímo ve městě odkoupil bývalou cihelnu. Obrovský prostor, ve kterém chce mít horskou dráhu, město postavené z lega nebo třeba hasičskou stanici pro děti a mnoho dalšího. Jednou tak v Liptovském Mikuláši může stát vedle největšího aquaparku také největší zábavní park.

Spustit audio

Související