Zbiroh ukrývá nejedno tajemství

28. březen 2010
Po Česku

Zbiroh je místo téměř mystické. Za Alfonsem Muchou se na zámek sjížděli zednáři z celé Evropy a za války v komnatách zámku svoje rituály prováděli i tehdejší obyvatelé z řad jednotek SS. Ti také v nejhlubší studni starého kontinentu uschovali svůj archiv.

Současný majitel Zbirohu Jaroslav Pácha zámek koupil v roce 2004. „Nikdo ho nechtěl, protože byl naprosto zdevastován. Byly propadané střechy, stropy a místnosti byly v dezolátním stavu. Všechna okna a dveře byly panelákové. Se zámkem to nemělo nic společného, bylo tu vojsko a byla zde kasárna,“ vyprávěl mi Jaroslav Pácha, který dává zámek do stavu, v jakém byl, když jej nechal v 19. století přestavět král železnic baron Strousberg.

Současný majitel tu provozuje luxusní hotel, restauraci, ale velkou část zámku zpřístupnil návštěvníkům. Vybrat si můžete ze dvou okruhů. „Nacházíme se v nově zrestaurovaném sále, který je věnován Alfonsu Muchovi. Můžete vidět prosklený strop, jaký tu byl za Alfonse Muchy,“ ukázal Jaroslav Pácha.

Slavný český malíř na zámku i s rodinou žil osmnáct let a právě v tomto sále maloval svou slavnou Slovanskou epopej. Kopie zde uvidíte. Na Zbiroh jezdili za Muchou třeba i zednáři z celého světa, neboť mistr byl členem české zednářské lóže. To vám připomenou zase v Zednářském salonku. A není to jediná tajemná věc na zámku Zbiroh.

Bronzoví lvi na zámku Zbiroh

„Málokdo ví, že šest českých pánů, kteří nebyli popraveni při staroměstské exekuci, ve zbirožském vězení trávilo doživotní trest.,“ nechal nahlédnout do historie majitel zámku.

Vězeňská kobka je opravdu neutěšená, vysekaná do skály. Navíc na zámku můžete vidět i masku, kterou dozorci nasazovali pánům na hlavu, když je tu a tam vyvedli na vzduch. Není nepodobná té, za kterou byla ukryta podoba Muže se železnou maskou od Alexandra Dumase.

Nádvoří zámku Zbiroh

Za dalším tajemstvím zámku scházíme ještě hlouběji, až do podzemí pod prvním zámeckým nádvořím. „Nacházíme se v ermitáži, která za druhé světové války sloužila jako mystické místo propříslušníky SS žijící na zámku. Scházeli se zde a prováděli své mystické rituály. Už to připomíná jen tento heptagram,“ prozradil Jaroslav Pácha. Kdo si do heptagramu na podlaze stoupne, ucítí prý sílu, která tu trhlinou stoupá z nitra země.

Kolem kaple Nanebevzetí Panny Marie, jejíž nejstarší část pochází ze 13. století a v níž byl dán do klatby král Jiří z Poděbrad, načež rok nato zemřel, doporučuji pak vystoupat až na vrchol hradní hlásky. „Jsme na nejvyšším bodě věže, kam může návštěvník zámku dojít. Vidí tu nádherné zbirožské panorama krajiny s výhledem na Křivoklátsko a na nádherné Brdy,“ pochlubil se majitel zámku.

Boční pohled na zámek Zbiroh

Během prohlídky zámku Zbiroh můžete nahlédnout i do nejhlubší studny v Evropě, kterou se na Zbirohu pyšní. „Toto je perla zbirožského zámku, taková perla. Je to studna, která má 163 metry hloubky. Odkryla nám mnoho tajemství. Bylo v ní také ukryto sedm beden archivu SS a na samém dně se nachází do boku štola, která je stále neprobádaná. Studna byla základ hradu, takže se stavěla jako první. Když byla studna, teprve pak se začal stavět hrad. Takže její vznik se datuje někdy do 12. století,“ řekl Jaroslav Pácha.

„Studny již tehdy hloubili horníci z Příbrami a její výkop trval 70 až 80 let, takže to bylo několik generací při tehdejším věkovém průměru. Teď se tam nachází sloupec vody zhruba 66 metrů. Vyčištění studny trvalo zhruba rok a půl a odjelo odsud 30 tater plných odpadu,“ dodal majitel.


Zvětšit mapu: zámek Zbiroh
Spustit audio