Zámeček v Champs sur Marne nedaleko Paříže proslavily Nebezpečné známosti i malá postel pro de Gaulla

Francie je kromě vína a sýrů s trochou nadsázky také zemí zámků. Jeden, který stojí za návštěvu, najdete kousek od Paříže. V posledních desetiletích si ho oblíbili filmaři, ale dříve sloužil především jako rezidence králů a prezidentů. Své návštěvy na zámku Champs sur Marne hostil například i Charles de Gaulle. Ovšem nespalo se mu tam vůbec dobře.

Čtěte také

Početnou skupinu mezi návštěvníky zámku Champs sur Marne tvoří milovníci filmů. Dobře vědí, že se právě tady točila velká část oscarového filmu Nebezpečné známosti s Johnem Malkovichem a Michelle Pfeifferová.

Natáčel se tu ale třeba i snímek Vatel, populární televizní seriál Versailles nebo film Casanova režiséra Benoita Jacquota, v němž se v hlavní roli představil Vincent Lindon.

Ve stínu Disneylandu

Mě ovšem na francouzských zámcích nejvíce fascinují zahrady. I Jenny Lebardová, která má zámek administrativně na starosti, tvrdí, že vůbec největší atrakcí pro turisty je francouzský park okolo zámku. Návštěvníci prý rádi tráví čas procházkami venku, se zámkem na dohled.

Jenny trochu lituje, že se nepodařilo navázat spolupráci s nedalekým Disneylandem. Ti, kdo nemají zájem o Mickey Mouse anebo dávají přednost zámkům s méně věžičkami, by si podle ní mohli odskočit o kousek dál a strávit příjemné odpoledne v Champs sur Marne – procházet se v parku nebo se kochat komnatami inspirovanými čínským stylem.

Fotogenické schodiště

 Průvodce Nicolas mi vypráví o tom, že zámek byl postaven na přelomu 17. a 18. století a od té doby měl mnoho majitelů. Necelé dva roky zde žila dokonce i madame de Pompadour, milenka Ludvíka XV.

Zahrady, v nichž na plátně zemřel Belmondo, jsou turistickou atrakcí

Zámecká zahrada. Tady skončil svůj život filmový Jean Paul Belmondo

Francii milujeme i pro její zámky. Ty jsou krásné nejen na Loiře. Například v okolí Paříže asi hodinu cesty směrem na jih leží půvabný Chateau Maintenon. Základy zámku jsou z 13. století, i když jeho nejvýznamnější části postavili o tři století později. Zámek má úžasnou historii – právě tam bydlela velká láska krále Ludvíka XIV., kterou si později dokonce, i když tajně, vzal.

A přestože revolucionáři vzali i tento zámek útokem, značná část interiéru se zachovala. Dodnes proto v komnatách zůstala řada zajímavých artefaktů, upozorňuje Nicolas.

Kromě toho, že se tu točila řada filmů, pyšní se zámek také schodištěm, které se objevilo hned v několika reklamách. Zámku to prý finančně výrazně pomohlo, a tak ani nevadí, že ho v nich nikdo nepozná.

Zámek je podle průvodce pozoruhodný také tím, že patří mezi vůbec první, kde byla architekty plánovaná jídelna, dříve se totiž prostíral ten stůl, který byl zrovna volný.

Nepohodlný nocleh

Zejména v době vlády prezidenta Charlese de Gaulla v zámku zůstávala na noc řada státníků, často z afrických zemí. Po oficiální protokolární části se delegace uchýlily sem a pokračovaly v neformálním programu.

Zámek je pozoruhodný také tím, že patří mezi vůbec první, kde byla architekty plánovaná jídelna, dříve se totiž prostíral ten stůl, který byl zrovna volný.

Nicolas mi ukazuje ložnice, kde prezidenti a premiéři přespávali, a pak mě vede do komnaty, kde trávil noc samotný Charles de Gaulle.

A tam mi také prozrazuje, na co se ho návštěvníci ptají nejčastěji. Netýká se to žádného filmu, který se tu točil, nýbrž velikosti postele. Každého totiž zajímá, jak se na ni dvoumetrový prezident mohl vejít.

Možná právě kvůli malé posteli zval později de Gaulle hlavy států raději do Versailles. V tomto půvabném zámečku se mu totiž nespalo vůbec dobře.

autoři: Jan Šmíd , and
Spustit audio

Související