Zalistujte si ve středověkém hradu v Dieppe, je kronikou města. A stále překvapuje, nedávno museli zasahovat pyrotechnici

Bitvy s Angličany a s Nizozemci, Velkou francouzskou revoluci i obě světové války. Středověký hrad ve francouzském přístavním městě Dieppe toho pamatuje skutečně hodně a vlastně nikdy nezůstal stejný. Napříč staletími se přestavoval, modernizoval a měnil podle vývoje zbraní, válečné strategie i potřeb města.

Vzdušnou čarou je jen pár set metrů od vysokých bílých útesů normandského pobřeží. Blízkost s mořem umocňuje jeho krásu, ale zároveň vždy přinášela spoustu starostí hradním pánům. Do hradu se vstupuje po bývalém padacím mostě, dnešním městským muzeem.

Zdobit a chránit

Jeho zaměstnankyní je i Pauline le Jossicová, která mě provede: „Hrad pochází z konce středověku. Postavili ho v 15. století. Už dřív tady byla věž. Jeho hlavním úkolem bylo chránit pobřeží a město Dieppe. Byl to královský hrad a sloužili tady královští vojáci pod vedením kapitána a později guvernéra.“

Hrad v Dieppe byl postavený na konci stoleté války, aby posílil obranu pobřeží a francouzského království. Ležel na území bývalého normandského vévodství, o které usilovaly severské národy, Holanďané i Angličané.

Chtěli ho všichni

„Vilém Dobyvatel připojil tohle území k anglickému království. Richard Lví srdce a jeho bratr Jan Bezzemek usilovali o to, aby zůstalo mezi jejich državami. Francouzský král Filip II. August zase chtěl tohle území pro sebe.“

Čtěte také

A byl to právě Filip II. August, kdo nakonec normandské vévodství získal a připojil ho k francouzskému království. Postupné úpravy a modernizace jsou vidět na malých oknech a otvorech ve zdech, ze kterých se nejdřív střílelo z luků, později z kuší a potom i z děl.

„Hrad je postavený hlavně z křemene, kterého je v této oblasti hodně. Je skoro neporušitelný, velmi pevný, ale těžko se ořezává a tvaruje. Dají se z něj dělat jen menší bloky. I proto se při stavbě hradu používal i pískovec. To je taky místní kámen. Jeho výhodou je, že na vzduchu tvrdne.“

Středověký hrad ve francouzském přístavním městě Dieppe toho pamatuje skutečně hodně

Místní skvost z kamene

Hrad byl symbolem královské moci. Sám král v něm sice nikdy nežil, ale sloužili tady jeho vojáci. I proto ho při velké francouzské revoluci obsadil lid.

Vojáci se ale do hradu vrátili, při první světové válce ho využívali Angličané a za druhé světové války ho okupovali Němci, kteří uvnitř ukrývali munici. Hrad tvořil taky důležitou součást německého opevněné a Atlantického valu. Jeho zdi pamatují i neúspěšný spojenecký nájezd, kterého se před 80 lety zúčastnili hlavně Kanaďané, Angličané a Američané.

Čtěte také

„Tento protipancéřový dělostřelecký granát objevil jeden z našich zahradníků v roce 2007. Našel ho v hradní zdi při sekání trávy. Museli jsme přivolat pyrotechniky. Nakonec jsme si ho ale mohli nechat v naší sbírce. Dodnes nám připomíná tento spojenecký nájezd. Vystřelil jo jeden z tanků typu Churchill, které se vylodily na pláži v Dieppe,“ uzavírá Pauline La Jossicová z hradního muzea.

Při operaci Jubilée se vyznamenali i českoslovenští letci. Vyřadili celkem 23 nepřátelských letounů a neztratili ani jednoho pilota.

autoři: Martin Balucha , aka
Spustit audio

Související