Zákaz lyžování na severní sjezdovce Lysé hory

24. leden 2003
Pod kůži

Bude se na Lysé hoře, nejvyšším vrcholu Beskyd, ještě někdy lyžovat? Předloni se rozhodovalo o lyžování na jesenickém Pradědu. Podobnou situaci teď zažívají vlekaři, hoteliéři a všichni příznivci zimních sportů v Beskydech. Situace je téměř stejná. Jiná jsou pouze jména, nikoliv ministr Kužvart, ale Ambrozek, nikoliv Praděd, ale Lysá hora.

Rozhodnutí ministra Ambrozka o zákazu lyžování na severní sjezdovce Lysé hory je konečné, přesto s ním mnozí nesouhlasí a snaží se situaci změnit. Více v reportáži František Tichý, Český rozhlas Ostrava.

Redaktor (František Tichý): Boj o lyžování na Lysé hoře se naplno rozhořel osmnáctého prosince, tehdy ministr životního prostředí Libor Ambrozek rozhodl, že velké severní sjezdovce vyjímku neudělí. Na malé jižní pouze za velmi přísných podmínek. Své stanovisko i přes vzniklou vlnu odporu v těchto dnech zopakoval.

Host (Libor Ambrozek): Já nevidím žádný důvod k té změně rozhodnutí. Já si skutečně myslím, že Lysá hora by měla zůstat tím ostrůvkem přírody, jakým dneska ještě z části je, i když ty lesní porosty jsou poškozeny, to znamená, že tento vrchol by měl zůstat vrcholem pro turisty a pro milovníky hor.

Redaktor (František Tichý): O severní sjezdovku se vedou spory už několik let. nikdy nebyla vyňata z lesního půdního fondu a ani pro ni nebyla udělena vyjímka, která je ovšem v první zóně chráněné krajinné oblasti nutná. Trať byla navíc v minulosti vystavěna živelně a bez povolení, které nemá doposud. Zástupce hejtmana Josef Jalůvka si ale myslí, že by se lyžařský areál dal provozovat a z negativními dopady nesouhlasí. Rozvoj areálu na Lysé hoře proto také před časem zanesli do urbanistické studie a územního plánu.

Host (Josef Jalůvka): Rozhodnutí ministra je v rozporu se schváleným územním plánem velkého územního celku Beskydy, který schválilo i zastupitelstvo Moravskoslezského kraje i vláda v březnu loňského roku.

Redaktor (František Tichý): Také proto Jalůvka spolu s dalšími zastánci požádal o právní rozbor ministrova rozhodnutí. Krajská rada pak chce šestého února požádat své zastupitelstvo o podporu.

Host (Josef Jalůvka): S doporučením, aby hejtman stanovisko předložil ministrovi a vyzval jej k spoluúčasti v tom velkém týmu, který řeší vrchol Lysé hory s tím, že nabízíme snahu dojít ke společnému stanovisku a samozřejmě, aby byly ctěny zájmy ochrany přírody.

Redaktor (František Tichý): Široký tým krom jiných zahrnuje krajské úředníky, starosty dotčených obcí, majitele a provozovatele areálu či zástupce Lesů České republiky. Z týmu ovšem vypadli představitelé chráněné krajinné oblasti, kteří se rozhodli verdikt ministra Ambrozka respektovat. Na rozdíl od více než tisícovky lyžařů, kteří připojili své podpisy pod petici, požadující zimní radovánky na severním svahu umožnit. Podle člena petičního výboru, senátora Františka Kopeckého zákazem provozování severního svahu utrpí celý region. Pokud totiž pojede vlek pouze na jižní sjezdovce, jen málokdo poputuje na nejvyšší horu Beskyd, aby lyžoval na víceméně dětském svahu. Také jedna z lyžařek říká, že jí bude náročná severní sjezdovka chybět.

Projev lyžařky: Z mého pohledu je to vlastně nejlepší sjezdovka tady v Beskydech, protože jednak je teda nejdelší a jednak je zajímavá i svou náročností.

Redaktor (František Tichý): A ta jižní sjezdovka?

Projev lyžařky: Ta nemá cenu.

Redaktor (František Tichý): Pokud se zastáncům lyžování nepodaří provoz na severní sjezdovce prosadit, nehodlají podporovat ani lyžování na jižní straně, říká senátor František Kopecký.

Host (František Kopecký): Já mám na mysli komplexní řešení a pokud nemá před sebou nějaký cíl, tak to raději nepodporuji.

Redaktor (František Tichý): Aktivistům ze sdružení Beskydčan, kteří se o současný stav zasloužili zřejmě nejvíce, ale právě jižní sjezdovka nevadí.

Projev aktivisty ze sdružení Beskydčan: Protože byla vyrobena tak, že ta kulturní vrstva zeminy z povrchu byla shrnuta, takže se jedná o úplně přeměněné horizonty, takže i když rolba ten svah upravuje, tak ty škody tam prostě nevznikají. V případě, že by se zastáncům lyžování podařilo dosáhnout svého, oslovovali bychom jednotlivé úřady a dokumentovali bychom jejich postoje, protože jiná možnost není.

Redaktor (František Tichý): Zastánci lyžování na severní sjezdovce chtějí do tří měsíců předložit Ministerstvu životního prostředí návrh rozumného kompromisu. Pokud budou opět neúspěšní, skončí spor o lyžování na Lysé hoře pravděpodobně před soudem.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: mkp , tif , spr
Spustit audio

Více z pořadu