„Zahradní stůl, který budete chtít předat dětem.“ Jak vypadá skutečně udržitelný design?

20. srpen 2020
Podcast Budoucnost R

Co se vám vybaví, když se řekne „udržitelnost“? Nejde jen o recyklaci nebo snižování odpadu. Udržitelný může být i design – a to nejen z hlediska používaných materiálů. „Udržitelnost je jediný způsob, jak na této planetě zůstat,“ soudí Richard Vodička, ředitel studia 519, které stojí za designem různých značek sjednocených pod společností Mmcité+ a Egoé.

„To, že designér navrhne trendy produkt, který rychle zestárne, se dít nemá. Produkty mají být kvalitně zpracovány a z dobrého materiálu. Jejich výtvarná hodnota má být taková, že budou fungovat i za 10 let. Chceme něco, čemu budeme věřit,“ popisuje filozofii udržitelného designu Richard Vodička.

Zlínské studio 519 tvrdí, že věcem dává takovou podobu a kvalitu, aby si je lidé pořizovali na celý život. Důraz klade na čistý, nadčasový design, který neruší, ale vyvolává dobré emoce. Navrhuje například nádražní budovy nebo zahradní nábytek.

Čtěte také

„Chtěli bychom, aby to fungovalo jako dřív. Pokud si od nás někdo pořídí nadčasový zahradní stůl, chtěli bychom, aby ho jednou předal svým dětem na jejich zahradu, aby nešlo o něco, co se používáním opotřebí a skončí to na skládce,“ dodává.

Richard Vodička a jeho studio tak věří, že zárukou udržitelnosti je střídmý design, který na sebe nepoutá pozornost. „Naše realizace by na první pohled neměly mít extrémně agresivní vizuální jazyk.“

Podívejte se, jak vypadá například procesuální katalog studia, který získal ocenění v rámci Nejkrásnější české knihy roku:

Jako v dobách Tomáše Bati

Udržitelnost v pojetí studia 519 spočívá i v tom, jak jejich produkty vznikají. Nevyrábějí se totiž v dalekých továrnách, ale vždy přímo v daném regionu, za pomoci místních lidí.

„Je v tom asi onen nenechavý baťovský duch. Existuje tu duch kooperace,“ tvrdí Richard Vodička o Zlínském kraji.

Zaujal vás udržitelný design? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R s Richardem Vodičkou.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související