Z akademiků delegáti: studenti bohemistiky v Káhiře nejčastěji končí v cestovním ruchu

Desítky egyptských bohemistů jsou bez práce. Absolventi jediné katedry češtiny v Africe nacházejí uplatnění hlavně v turistickém ruchu. Po slibných měsících je teď v Egyptě velmi málo turistů. Letiště, hotely i památky jsou zavřené a Egypťané se modlí za konec koronavirové krize.

Čtěte také

Ahmad Ismáíl říká, že nechtěl být delegát. Jeho snem bylo po studiích pokračovat jako lektor češtiny. Ale kdo zůstal na fakultě bohemistiky v Káhiře a věnuje se svému oboru, stejně si o prázdninách jezdí přivydělávat prací s turisty.

„Zajímá mě to, protože nemám na výběr. Když budu chvíli pracovat jako hotelový delegát, proč bych časem nemohl být majitelem cestovky? To ale záleží na penězích a tak dále.“

Češi? Ženy, alkohol a počasí

S Ahmadem jsem se setkal v jedné pouliční kavárně ve městě al-Kusajr na pobřeží Rudého moře. Tuto oblast má na starost pro jednu velkou českou cestovní kancelář. I když práce v turismu není jeho vysněnou, zažil i horší časy, kdy čeští turisté do Egypta moc nejezdili.

„Pracoval jsem jako pokladník v restauraci. Jako bohemista jsem čtyři roky nenašel jinou práci. To byla pro mě nejhorší doba.“ Co si myslí o české společnosti? „Češi jsou roztomilí, ale strašně mi vadí, jak pijou. A mluví jen o třech věcech: o ženách, alkoholu a o počasí, nic víc.“

Příprava na lepší časy

O sto kilometrů dál v největším egyptském letovisku Hurghádě našel práci Amr Átif, který dokončil bohemistická studia teprve loni. Potvrzuje, že turismus je pro absolventy češtiny v Egyptě jedno z mála možných uplatnění. Zatím najdou práci bez problémů. „V budoucnu ale budou mít potíž, protože češtinu se učí mnoho studentů,“ dodává.

Čtěte také

Sám je z Gízy, většina studentů je z Káhiry. Jaké je začít pracovat daleko v jiném městě, kde společně žijí Egypťané a cizinci? „Chci tady bydlet navždy. Našel jsem si zde snoubenku, se kterou jsme se na tom shodli. Budeme tady žít se staršími studenty, kteří tu už pracují. Žijeme spolu jako malá rodinka, líbí se nám ta atmosféra,“ usmívá se Amr.

Doufá, že časem povýší z takzvaného transfera a výletáře na kvalifikovaného průvodce po egyptských památkách. Už se na to prý vědomostně pilně připravuje.

Spustit audio

Související